21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠάνω από 45 δισ. ευρώ έχασε το 2015 η νόμιμη βιομηχανία smartphones,...

Πάνω από 45 δισ. ευρώ έχασε το 2015 η νόμιμη βιομηχανία smartphones, σε όλο τον κόσμο, από «μαϊμούδες»

DECON 1

Στα 45,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχασε η νόμιμη βιομηχανία smartphones σε όλο τον κόσμο, το 2015, λόγω των απομιμήσεων.
Αυτό προκύπτει από τη νέα μελέτη του Γραφείου Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ – EUIPO), της μεγαλύτερης υπηρεσίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU).
Οπως αναφέρει η μελέτη, εκτιμάται ότι πουλήθηκαν 184 εκατομμύρια
smartphones λιγότερα από εκείνα που πωλήθηκαν από τη νόμιμη βιομηχανία το 2015, λόγω της παρουσίας των απομιμήσεων στη συγκεκριμένη αγορά.
Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς της μελέτης, το 2015 χάθηκε το 12,9% των νόμιμων πωλήσεων των smartphones σε όλο τον κόσμο, λόγω της παρουσίας παραποιήσεων/απομιμήσεων στην αγορά, που ισοδυναμεί με 45,3 δισ. ευρώ.
Στην έκθεση αναλύεται ο αριθμός των smartphones που πωλήθηκαν σε 90 χώρες, σε κάθε περιοχή του κόσμου, βάσει point-of-sale παρακολούθησης των καταναλωτικών αγορών.
Το 2015, πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο 1,3 δισεκατομμύρια smartphones, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου ένας στους έξι ανθρώπους στον πλανήτη αγόρασε ένα smartphone εκείνη τη χρονιά, με μέσο κόστος 275 ευρώ.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, 150 εκατομμύρια συσκευές πωλήθηκαν το 2015, ένα για κάθε τρεις πολίτες της ΕΕ. Η επίδραση της παραποίησης/απομίμησης στην ΕΕ των 28 χωρών εκτιμάται σε 14 εκατομμύρια συσκευές το 2015, που αντιστοιχεί σε 8,3% των πωλήσεων του κλάδου, ή 4,2 δισ. ευρώ.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, για άλλες περιοχές, στην Αφρική χάθηκε το 21,3% των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης, 19,6% στη Λατινική Αμερική, 17,4% στις αραβικές χώρες, 15,6% στην Κίνα, 11,8% στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού και 7,6% στη Βόρεια Αμερική για το 2015. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της απώλειας στο σύνολο των εσόδων παγκοσμίως στον τομέα των smartphones.
Ο γενικός διευθυντής του EUIPO, Antonio Campinos, δήλωσε για το θέμα: «Στο Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (EUIPO), μέσω των μελετών και αναλύσεών μας, οικοδομούμε μια εικόνα του πώς η παραποίηση και η πειρατεία επηρεάζουν βασικούς οικονομικούς τομείς. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη μας σε αυτήν τη σειρά, που αναλύει ένα τομέα τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Η εκτίμηση ότι το 12,9% των νόμιμων πωλήσεων των smartphones που χάθηκαν παγκοσμίως το 2015, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό μήνυμα για τη χάραξη πολιτικής, καθώς και για όλους όσους εργάζονται για την καταπολέμηση της απομίμησης/παραποίησης σε όλο τον κόσμο».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ