22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΠάνω από το 10% των καρκινοπαθών πεθαίνουν από καρδιά ή εγκεφαλικό

Πάνω από το 10% των καρκινοπαθών πεθαίνουν από καρδιά ή εγκεφαλικό

Περισσότεροι από ένας στους δέκα καρκινοπαθείς δεν πεθαίνουν από τον καρκίνο τους, αλλά από καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Για μερικούς συχνούς καρκίνους, όπως του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου και του θυρεοειδούς, περίπου οι μισοί καρκινοπαθείς θα πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο τελικά.
Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον ογκολόγο δρα Νίκολας Ζαόρσκι και την επίκουρη καθηγήτρια δημόσιας υγείας, Κάθλιν Στέρντζον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 3,2 εκατομμύρια ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο στις ΗΠΑ.
Διαπιστώθηκε ότι από αυτούς το 38% πέθαναν από καρκίνο και το 11% από καρδιαγγειακά αίτια. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ήταν μεγαλύτερος κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση του καρκίνου, ιδίως σε ασθενείς κάτω των 35 ετών.
Η αναλογία των καρκινοπαθών που πεθαίνουν από καρδιαγγειακή αιτία, είναι μεγαλύτερη στους καρκίνους της ουροδόχου κύστης (19% των ασθενών), του λάρυγγα (17%), του προστάτη (17%), της μήτρας (16%), του εντέρου (14%) και του μαστού (12%).
Καρκινοπαθείς που είναι πιθανότερο να πεθάνουν από τον καρκίνο παρά από καρδιαγγειακά αίτια, είναι όσοι έχουν επιθετικούς και δύσκολο να θεραπευθούν καρκίνους, όπως των πνευμόνων, του ήπατος, του εγκεφάλου, του στομάχου, του παγκρέατος, της χολής, του οισοφάγου, των ωοθηκών και του πολλαπλού μυελώματος.
«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ορισμένων καρκινοπαθών θα πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό, ανεύρυσμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία. Βρήκαμε ακόμη ότι μεταξύ των ασθενών με οποιοδήποτε είδος καρκίνου, που διαγνώσθηκε πριν την ηλικία των 55 ετών, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ήταν υπερδεκαπλάσιος σε σχέση με εκείνου του γενικού πληθυσμού», ανέφερε η Σέρντζον.
Ο καρδιολόγος της Κλινικής Mayo της Μινεσότα, δρ Γιοργκ Χέρμαν, σχολίασε ότι «η νέα σημαντική μελέτη επιβεβαιώνει πως οι καρκινοπαθείς έχουν κατά μέσο όρο δύο έως έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που κάθε καρδιολόγος πρέπει να έχει υπόψη του».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ