20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΟ Κύριλλος Μόσχας δεν θα μνημονεύει τον Ιερώνυμο μετά την αναγνώριση της...

Ο Κύριλλος Μόσχας δεν θα μνημονεύει τον Ιερώνυμο μετά την αναγνώριση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ, στον απόηχο της απόφασης της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ουκρανική αυτοκεφαλία.
Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναγνώριση του δικαιώματος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να χορηγήσει αυτοκεφαλία και του δικαιώματος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να μνημονεύει τον Επιφάνιο – προκαθήμενο της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας – βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας εξουσιοδότησε τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο να μην μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο σε περίπτωση που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχίσει να μνημονεύει αρχηγό μιας εκ των ουκρανικών σχισματικών παρατάξεων.
Η Ιεραρχία της Ρωσικής Εκκλησίας έκανε λόγο για βιαστική και μονομερή αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, καταλογίζοντάς του λάθος επιχειρήματα που ακολουθούν επακριβώς τη θέση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Επίσης, τόνισε ότι δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανία ήταν πάντα κανονική Εκκλησία στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Η Ρωσική Εκκλησία σημείωσε ότι υπήρχε απουσία ομοφωνίας μεταξύ των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ζήτημα, καθώς και ότι αγνοήθηκαν οι φωνές εκείνων που διαφωνούν.
Το χρονικό της αυτοκεφαλίας
Το Σάββατο, στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και παρά το αίτημα για αναβολή από επτά μητροπολίτες, αποφασίστηκε η αναγνώριση του δικαιώματος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να χειριστεί περαιτέρω το ζήτημα.
Τον περσινό Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία είχε προκύψει μετά από λεγόμενη «ενωτική σύνοδο» στο Κίεβο με επικεφαλής τον Επιφάνιο. Η απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έγινε με αμερικανική καθοδήγηση.
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία. Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει σημειώσει πως πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος».
Αντιδράσεις
Η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν σημαίνει την τελική αναγνώριση της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, ανέφερε στο Sputnik πηγή της Εκκλησίας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι η επίσημη αναγνώριση θα γίνει μόνο όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αρχίσει να μνημονεύει τον Επιφάνιο στη λειτουργία.
Αρνητικά σχολίασε την απόφαση της Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας και Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης, ομότιμος καθηγητής Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ενας από τους αρνητές της αυτοκεφαλίας, o Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, διατύπωσε εκ νέου στο Sputnik την άποψή ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας δεν έλαβε κάποια απόφαση για την ουκρανική αυτοκεφαλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ