16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟ κορονοϊός «ρίχνει» και κυβερνήσεις: Η πρώτη παραίτηση πρωθυπουργού

Ο κορονοϊός «ρίχνει» και κυβερνήσεις: Η πρώτη παραίτηση πρωθυπουργού

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Κόσοβο, καθώς η Βουλή της χώρας ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης του Άλμπιν Κούρτι.
Πέρα από νεκρούς και κρούσματα, ο κορονοϊός προκαλεί πλέον και κυβερνητικές αλλαγές, με την κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι στο Κόσοβο να αποτελεί το πρώτο «θύμα».
Μετά από μόλις 51 ημέρες στην εξουσία, ο Κούρτι αναγκάστηκε σε παραίτηση, καθώς η Βουλή του βαλκανικού κράτους υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστία εναντίον της κυβέρνησης.
Είχε προηγηθεί η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του συγκυβερνώντος κόμματος Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (DSK).
Η κυβερνητική κατάρρευση επήλθε, κατόπιν της απόφασης του Κούρτι να καθαιρέσει τον υπουργό Εσωτερικών, Άγκιμ Βελίου, ο οποίος προερχόταν από την DSK.
Κι αυτό, διότι ο πρώην υπουργός είχε ταχθεί υπέρ της κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού, κάτι το οποίο είχε ζητήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χάσιμ Θάτσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βαλκανική χώρα μετράει 61 κρούσματα από τον COVID-2019, καθώς και έναν νεκρό.
Ο Κοσοβάρος – πρώην πλέον – πρωθυπουργός, ωστόσο, διαφώνησε μ’ αυτήν την άποψη, με αποτέλεσα να καθαιρέσει τον υπουργό Εσωτερικών.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο Κούρτι υποστήριξε ότι η ανατροπή της κυβέρνησής του σχεδιάστηκε από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την επίλυση των διενέξεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, Ρίτσαρντ Γκρενέλ.
Συγκεκριμένα, κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι, προωθούν την ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία και ότι ο ίδιος αποτελούσε εμπόδιο σ’ αυτό το σχέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι το Κόσοβο αυτοανακηρύχθηκε ως ανεξάρτητο το 2008 και έχει αναγνωριστεί από περίπου 100 διαφορετικές χώρες.
Ωστόσο, ανάμεσα στις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της βαλκανικής χώρας συγκαταλέγεται η Σερβία, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ και η Ελλάδα.
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ