18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΟ Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός είναι γεγονός

Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός είναι γεγονός

Ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ, Σταμάτιος Κριμιζής και ο υπουργος ΨΗΠΤΕ Ν. Παππας

 

 

Η ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού δεν ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι γεγονός. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.
Στον χαιρετισμό του ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανέφερε ότι «μιλάμε με αίσθημα ευθύνης για την σημερινή ημέρα καθώς ο διαστημικός τομέας μπορεί να ισχυροποιήσει τη χώρα κάνοντάς την πιο παραγωγική και αυξάνοντας πολλαπλώς το εκτόπισμά της».
Η χώρα μας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, καθώς διαθέτει έμπειρους επιστήμονες, στελεχιακό δυναμικό με μεγάλο βάθος και παρά τις δυσκολίες που βίωσε μπορεί όχι μόνο να επανακάμψει αλλά να κάνει όλους να μιλούν περήφανα για αυτήν. Επαναφέραμε στη δημόσια σφαίρα τις τεχνολογίες αιχμής και έχουμε χρέος όλοι να ενημερώσουμε και εκπαιδεύσουμε τον λαό για τα πολλαπλά οφέλη του διαστήματος.


Τα οφέλη
Τα οφέλη αποτυπώνονται στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, σε ιατρικές εφαρμογές, στην εξ αποστάσεων εκπαίδευση, στην γεωργία ακριβείας, στη διαχείριση φυσικών πόρων, τις μεταφορές, την ραδιοπλοήγηση και φυσικά στην άμυνα.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, αφού ευχαρίστησε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ο οποίος παρέστη στην παρουσίαση του ΕΛΔΟ, τόνισε ότι η πληροφορία και οι ασφαλείς επικοινωνίες είναι τα καλύτερα όπλα στο πεδίο της αποτροπής και η Ελλάδα πλέον διαθέτει έναν διαστημικό φορέα που θα αξιοποιήσει στο έπακρο αυτές τις δυνατότητες. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ μίλησε ακόμη για την οικονομική πτυχή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας καθώς η ίδρυση του ΟΛΔΕ θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις, αφού μιλάμε για έναν τομέα με παγκόσμιο τζίρο ύψους 200 δισ. ευρώ και με επταπλάσιες επιστροφές για κάθε 1 ευρώ επένδυσης. Η διάχυση των συγκεκριμένων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των πολιτών είναι αυτό που όλοι πρέπει να βάλουμε στόχο, υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.
Το πρώτο βήμα έγινε με την ψήφιση του νόμου 4508, σημείωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, και μέσω του δημόσιου διαλόγου τον οποίο αξιοποιήσαμε στο έπακρο, σήμερα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το καταστατικό του Οργανισμού και ξεκινά και επισήμως η λειτουργία του, στελεχωμένος με Ελληνες επιστήμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες τις οποίες και ευχαρίστησε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού αποτελείται από τους:
* Σταμάτιο Κριμιζή, Πρόεδρο.
* Κωνσταντίνο Πιλαφτσή, Διευθύνοντα Σύμβουλο.
* Βασίλειο Αναστασόπουλο, Μέλος.
* Βασίλειο Κωστόπουλο, Μέλος.
* Γεώργιο Μαντζούρη, Μέλος.
* Αθανάσιο Πότση, Μέλος.
* Χριστόδουλο Πρωτόπαππα, Μέλος.
Λίγο πριν από το κλείσιμο, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΕΛΔΟ, Σταμάτιος Κριμιζής, ο καθηγητής αστροφυσικής ο οποίος κατά το παρελθόν έχει δηλώσει: «Το διάστημα όσο και αν σας φαίνεται παράξενο έχει πολύ απλές λειτουργίες. Οι φυσικοί νόμοι εκεί εφαρμόζονται αναγκαστικά. Δεν υπάρχουν «παραθυράκια» για να ξεφύγεις. Ενώ στη γη και ιδίως στην Ελλάδα δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και η ζωή γίνεται πολύ δύσκολη».
Ο διεθνούς φήμης καθηγητής είπε: «Οραμά μας αποτελεί ο ΕΛΔΟ, να είναι πρότυπο Οργανισμού προς μίμηση και για άλλους Οργανισμούς που θα έχει αρχές, ήθος, αξιοκρατία, διαφάνεια, και αποτελεσματικότητα».


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης του ΕΛΔΟ, ο Νίκος Παππάς υποδέχθηκε στο Υπουργείο μαθητές του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών – Μαρασλείου, οι οποίοι είχαν κερδίσει πέρυσι την πρώτη θέση στο μαθητικό διαγωνισμό διαστημικής «CanSat in Greece» -διαγωνισμό στον οποίο μετέχουν και φέτος- μαζί με τους καθηγητές τους. Ο Υπουργός τους προσέφερε συμβολικά δώρα και δήλωσε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει τα έξοδα της συμμετοχής τους στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Τα παιδιά αυτά είναι μια απόδειξη για την Ελλάδα που μπορεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ