18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΟ Γ. Σταθάκης μιλά εφ’ όλης της ύλης για Eldorado και Ελληνικό

Ο Γ. Σταθάκης μιλά εφ’ όλης της ύλης για Eldorado και Ελληνικό

 

«Η διαδικασία της διαιτησίας στο θέμα της Eldorado ήταν επιβεβλημένη επιλογή, καθώς αφορά την καρδιά της επένδυσης, που είναι η δημιουργία μεταλλουργίας στην Ελλάδα, επιλέξαμε τη διαιτησία, προκειμένου να δώσει μόνιμη λύση» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Eldorado Gold.
«Το επενδυτικό σχέδιο, έτσι όπως έχει εγκριθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την αρχή, έχει τρία κομμάτια: Εχει τις Σκουριές, έχει την Ολυμπιάδα και τη μεταλλουργία, η οποία οφείλει να παράξει καθαρά μέταλλα. Αυτό το τρίτο κομμάτι δεν έχει αδειοδοτηθεί και θεωρούμε ότι αν δεν επιλυθεί αυτό, που είναι κεντρικό σημείο, οι όροι της σύμβασης τηρούνται πλημμελώς. Αυτό είναι το διακύβευμα», εξήγησε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της μεταλλουργίας «είναι η αιτία που απέτυχαν οι προηγούμενοι επενδυτές, άρα πρέπει να είναι εγγυημένο ότι θα προχωρήσουμε κανονικά».
Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι η πρόταση από την πλευρά της εταιρείας ήταν να επιλυθεί το θέμα μέσα από άτυπο τεχνικό διάλογο και στην πρόταση αυτή «εμείς αντιπροτείναμε τη διαιτησία γιατί είναι έγκυρη, δεσμευτική και για τις δύο πλευρές και έχει και χρονοδιάγραμμα – είναι τρεις μήνες που μπορεί να παραταθεί μάξιμουμ μέχρι έξι». Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως «το προϊόν της διαιτησίας αποτελεί δέσμευση, όποιο κι αν είναι θα το αποδεχθούμε», καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ασκεί στην κυβέρνηση κριτική για τη διαχείριση της υπόθεσης, «να μας πει τι να κάνουμε στα συγκεκριμένα θέματα, γιατί στο γενικό δεν έχε και τόσο ενδιαφέρον, καθώς οποιαδήποτε κυβέρνηση την ίδια σύμβαση θα έπρεπε να εφαρμόσει».
«Η αρχική σύμβαση προβλέπει δύο βασικά πράγματα: Ενα ότι πρέπει να τηρούνται ύψιστοι περιβαλλοντικοί κανόνες -εξαιτίας αυτού απερρίφθη το προηγούμενο εγχείρημα- και το δεύτερο ότι η εταιρεία υποχρεούται να καθετοποιήσει τις δραστηριότητές της, όπως λέει η σύμβαση, και το έργο να είναι ένα ενιαίο επενδυτικό σχέδιο», εξήγησε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση προχωράει βήμα – βήμα ακριβώς ό,τι προβλέπει η σύμβαση και υπερασπίζεται -και ορθώς κάνει- τις δύο αυτές παραμέτρους, που προβλέπονται στη σύμβαση».
«Διαχειρίσιμα τα θέματα προς επίλυση για την επένδυση στο Ελληνικό»
Σε ό,τι αφορά την επένδυση στο Ελληνικό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εφόσον ακολουθείται συντεταγμένα η νομοθεσία και υπάρχει ένας διάλογος και καλή συνεννόηση, δεν τίθεται θέμα να μπλοκάρει αυτή η επένδυση».
Από τη δική μας πλευρά έχουν γίνει όλα τα βήματα σωστά, έχουν υπογραφεί και έχουν προχωρήσει όλα όπως έπρεπε, έχουμε για πρώτη φορά και την υποβολή του σχεδίου από την πλευρά της επένδυσης, υπάρχουν θέματα προς επίλυση, αυτά όμως είναι απόλυτα διαχειρίσιμα κατά τη γνώμη μου», διευκρίνισε.
Προκήρυξη δύο νέων διαγωνισμών για τους υδρογονάνθρακες
Το Υπουργείο προχωράει στην προκήρυξη δύο νέων διαγωνισμών μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρίες με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αξιοποίησης υδρογονανθράκων, την Total και Exxon Mobil, για θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη και το Ιόνιο. Οι δύο δρομολογούμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης, η μεγάλη με την Αττική και η μικρή με την Πελοπόννησο, θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις στις χρεώσεις Υ.Κ.Ω. για τους καταναλωτές, καθώς η Κρήτη αντιπροσωπεύει το 50% των χρεώσεων. Επιπλέον, η συζήτηση για τις Ενεργειακές Κοινότητες και οι δυνατότητες που ανοίγονται μέσω του νομοσχεδίου, για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς στην παραγωγή ενέργειας, είναι ένα γεγονός που θα αλλάξει το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα και έχει ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρεια.
Φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά»
Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που λάβαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της υπογραφής κοινής πολιτικής διακήρυξης τον Μάιο από 14 Ευρωπαϊκές χώρες για την απανθρακοποίηση των νησιών. Εχει ιδιαίτερη σημασία για μία νησιωτική χώρα σαν την Ελλάδα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, όπου θα συζητηθεί ο τρόπος διάθεσης πόρων για την απεξάρτηση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών από το πετρέλαιο και το μαζούτ, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την επίτευξη του στόχου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ