24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΟρόσημο για το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημόσιου η μείωση της απόδοση...

Ορόσημο για το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημόσιου η μείωση της απόδοση του 10ετούς ομολόγου κάτω από 1%

Το θεαματικό ράλι των ελληνικών ομολόγων (σύμφωνα με τους Financial Times) οδήγησε σε ένα νέο ορόσημο την αγορά: την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κάτω από το 1%. Για πρώτη φορά, στην πρόσφατη τουλάχιστον ιστορία, το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο έπεσε κάτω από το φράγμα του 1%, παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να συγκαταλέγονται στα λεγόμενα junk bonds.
Μόλις τον περασμένο μήνα ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία BB, η οποία, όμως, βρίσκεται δύο βαθμίδες κάτω από τη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία, η οποία αποτελεί και το διαβατήριο τόσο για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και την συμμετοχή τους στους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων.
Στελέχη τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη δευτερογενή ελληνικών ομολόγων αποδίδουν τις εξαιρετικές αυτές επιδόσεις σε τρείς κυρίως παράγοντες. Πρώτον, στις συγκριτικά καλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτές της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος θα αυξηθεί μόλις κατά 1,1%, έναντι 2,5% που είναι η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία. Ο δεύτερος παράγοντας συνδέεται με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην επίτευξη της φιλόδοξης πρόβλεψης. Ταυτόχρονα, το προφίλ της κυβέρνησης, μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι πιο φιλικό προς τις επενδύσεις και τους επενδυτές, γεγονός που ενθαρρύνει ξένους οίκους να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές. Τρίτον, μέσα σε ένα ευνοϊκό διεθνή περίγυρο, τα ελληνικά ομόλογα παρά το νέο ρεκόρ τους συνεχίζουν να προσφέρουν τις υψηλότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη, γεγονός που αν συνδυαστεί με το αίσθημα ασφάλειας που αρχίζει να εμπεδώνεται, τα καθιστούν ελκυστικά για τους επενδυτές.
Έτσι, την Τετάρτη, στη διάρκεια της συνεδρίασης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ως το 0,949%, του 5ετούς στο 0,30% και του 15ετούς στο 1,38%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 68 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο με 16 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,99% από 1,04% την Τρίτη, έναντι -0,38% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να υποχωρήσει στο 1,37% από 1,43% την Τρίτη.
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1.0896 δολ.
Θετικό το κλίμα για το δολάριο, καθώς παραμένει ευνοϊκό το επενδυτικό κλίμα, με τις μετοχικές αγορές στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στην κατάθεσή του στη Βουλή υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν, καθώς και ότι παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα. Ανέφερε, επίσης, ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας και να οδηγήσει τον πληθωρισμό περί του συμμετρικού στόχου του 2%.
Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,278%, στη διάρκεια των 6 μηνών στο -0,337%, στη διάρκεια των 3 μηνών στο -0,396% και στο μήνα στο -0,453%.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0914 δολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ