12.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα τεθεί πρώτα προς ψήφιση από το...

Οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα τεθεί πρώτα προς ψήφιση από το βρετανικό κοινοβούλιο

Η Βουλή των Λόρδων ψήφισε την περασμένη Τρίτη να δοθεί στους βουλευτές περισσότερη εξουσία να απορρίψουν τους τελικούς όρους για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αγνοώντας τις εκκλήσεις της κυβέρνησης της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να μην τεθούν νέα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις.
Με ψήφους 366 υπέρ έναντι 268 κατά, η άνω βουλή προσέθεσε έναν επιπλέον όρο στο «Σχέδιο Νόμου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», το νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το τροποποιημένο νομοσχέδιο πλέον απαιτεί οποιαδήποτε συμφωνία για Brexit να τεθεί προς ψήφιση από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν την συζήτηση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν για να εγκρίνουν μια απόφαση για αποχώρηση χωρίς την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Η βρετανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανατρέψει τις τροποποιήσεις που ψήφισε η άνω βουλή, τόνισε με ανακοίνωση του ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.
Και τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα θα πρέπει να εγκρίνουν τις όποιες αλλαγές πριν την μετατροπή του σχεδίου νόμου σε νόμο του κράτους και πριν από την ενεργοποίηση από την Μέι της νόμιμης διαδικασίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση.
Η κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί να θέσει την τελική συμφωνία προς έγκριση στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά πιστεύει ότι περιορίζοντας τις δυνατότητες της βρετανίδας πρωθυπουργού να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπορεί να ενθαρρύνει την ΕΕ να προσφέρει μια κακή συμφωνία με την ελπίδα ότι οι βουλευτές θα την απορρίψουν και ενδεχομένως να εμποδίσουν το Brexit.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ