24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟλοκληρώθηκε η διάνοιξη της πρώτης σήραγγας του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της πρώτης σήραγγας του Μετρό Θεσσαλονίκης

ECON 17

Με έναν δυνατό κρότο, που σηματοδότησε το σπάσιμο του τοιχίου εισόδου στον σταθμό Ανάληψης του Μετρό Θεσσαλονίκης από τον μετροπόντικα «Ηρακλή», ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της πρώτης σήραγγας του έργου, ενώ σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα φτάσει στο τέλος της διαδρομής του, διανύοντας άλλα 400 μέτρα, και το δεύτερο ΤΒΜ, ο «Ακτωρ».
«Είμαστε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, επομένως στο τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου ολοκληρώνονται τα έργα πολιτικού μηχανικού, όπως έχουμε σχεδιάσει», είπε ο παρευρισκόμενος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «στη ζουράριο κλίμακα αξιολόγησης, τα επόμενα χρόνια ο ΠΑΟΚ θα πάρει πρωτάθλημα» (σ.σ. προ ολίγων μηνών, με την ευκαιρία τελετής αγιασμού σε εργοτάξιο του μετρό, ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, είχε δηλώσει ότι «ο ΠΑΟΚ θα πάρει πρωτάθλημα όταν θα τελειώσει το μετρό Θεσσαλονίκης, δηλαδή ποτέ»).
Ο κ. Σπίρτζης πρόσθεσε ότι «το χρέος το δικό μας είναι το 2019 να έχει ολοκληρωθεί το έργο, ώστε να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του». Επανέλαβε ότι το 2020 θα ξεκινήσει η λειτουργία της βασικής γραμμής στο σύνολό της, ταυτόχρονα με την επέκταση προς Καλαμαριά, ενώ στόχος είναι «μέχρι τότε να έχουμε σχεδιάσει και να έχουμε ξεκινήσει και τις επεκτάσεις για τις δυτικές συνοικίες και το αεροδρόμιο».
«Αυτό που επιχειρούμε, πρόσθεσε, είναι η βασική γραμμή να είναι έτοιμη στο σύνολό της, όπως και η επέκταση. Μπορεί να έχουμε κάποιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις αρχαιολογικές εργασίες και το πώς θα λυθεί το θέμα της έλξης, αλλά πιστεύω ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θα βρει λύση», κατέληξε.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα δίνει σε όλους τη βεβαιότητα ότι σε δύο χρόνια, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και το 2020 θα παραδοθεί στους πολίτες. «Το δύσκολο κομμάτι έχει πλέον τελειώσει και το μετρό Θεσσαλονίκης μπαίνει στην τελευταία του διαδρομή προς την ολοκλήρωσή του», σημείωσε και πρόσθεσε ότι σταδιακά πλέον και καθ’ οδόν προς το 2019 θα ελευθερώνονται και δρόμοι που καταλαμβάνονται από τα έργα.
Η πρόοδος του έργου
Υπενθυμίζεται ότι με εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου, το Μετρό αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2020. Συμπεριλαμβανομένου του εν λόγω σταθμού, όπου ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2021.
Στον σταθμό «Βενιζέλου», από τον Δεκέμβριο 2012 δεν εκτελείτο καμία εργασία. Αναμένεται η έκδοση της υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού, σε συνέχεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) της 17ης Ιανουαρίου 2017, για την κατασκευή του σταθμού με τη διατήρηση κατά χώρα των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί στο επίπεδο -1.
Το ποσοστό ολοκλήρωσης του συνολικού οικονομικού αντικειμένου του έργου (αρχική και συμπληρωματική σύμβαση) ανέρχεται στο 52% περίπου, ενώ τα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 72% και οι μελέτες στο 85%.
Κατά τα λοιπά, έχει ξεκινήσει η κατασκευή των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (τοιχοποιίες, σοβάδες κλπ) στους σταθμούς «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», «Πανεπιστήμιο» κι «Ευκλείδης». Στους υπόλοιπους σταθμούς η κατασκευή θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
Κυλιόμενες κλίμακες έχουν τοποθετηθεί στους σταθμούς «Ευκλείδης», «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και «Πανεπιστήμιο», ενώ στους υπολοίπους η τοποθέτηση θα αρχίσει το επόμενο διάστημα.
Αλεξάνδρα Γούτα

ECON 17a

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ