16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΟι ραψωδίες Γ’ και Δ’ της «Οδύσσειας» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Οι ραψωδίες Γ’ και Δ’ της «Οδύσσειας» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

ECON 2

Οι ραψωδίες Γ’ και Δ’ από την «Οδύσσεια», που διηγούνται την ιστορία της μετάβασης του Τηλέμαχου στην Πύλο και τη Σπάρτη, θα παρουσιαστούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στις 11:00. Η δράση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου «Οδύσσειες», πραγματοποιείται κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα, ωστόσο, αυτήν τη φορά μετατίθεται μία βδομάδα νωρίτερα λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.
Ο Τηλέμαχος καταφθάνει στην Πύλο και ζητά πληροφορίες για τον πατέρα του από τον σεβάσμιο βασιλιά Νέστορα. Ο Νέστορας αφηγείται τους νόστους πολλών συμπολεμιστών, αναπλάθει με γλαφυρότητα τον χαρακτήρα του Οδυσσέα, περιγράφοντας τα τεχνάσματα και το ήθος που επέδειξε στην Τροία, και προτρέπει τον Τηλέμαχο να αναζητήσει πληροφορίες από τον Μενέλαο στη Σπάρτη.
Διηγούμενος τις δικές του περιπέτειες και την τραγική μοίρα του αδελφού του, Αγαμέμνονα, ο Μενέλαος θα μεταφέρει την πληροφορία που άκουσε από τον γέροντα της θάλασσας Πρωτέα: Ο Οδυσσέας βρίσκεται αποκλεισμένος στο νησί της Καλυψούς. Η συνέχεια φαίνεται πρόσκαιρα δυσοίωνη.
Ποια θα είναι η κατάληξη του νόστου του Οδυσσέα, του μοναδικού πολεμιστή, του οποίου το ταξίδι της επιστροφής από την Τροία δεν έχει ολοκληρωθεί; Ποια τύχη περιμένει τον γιο του, Τηλέμαχο, στον δρόμο της επιστροφής για την Ιθάκη, καθώς οι μνηστήρες μηχανορραφούν για τον χαμό του;
Το πρόγραμμα συμμετοχικών αναγνώσεων «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια» πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του μήνα, οπότε παρουσιάζονται δύο ραψωδίες από τον μουσικοσυνθέτη δρ. Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας.
Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ανάγνωση μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση (τηλ. 213 214 4891) και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ