20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΟι παραστάσεις του χειμώνα που δεν πρέπει να χάσεις

Οι παραστάσεις του χειμώνα που δεν πρέπει να χάσεις

Εννέα παραστάσεις που ξεχώρισαν τη φετινή αλλά και την προηγούμενη σεζόν περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα και έχετε ακόμα μία ευκαιρία να τις δείτε.
1 «Ρένα»
Την εμβληματική προσωπικότητα της «Ρένας» του Αύγουστου Κορτώ ενσαρκώνει η Υρώ Μανέ σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Ενα έργο-ύμνος στην αγάπη, τη ζωή και τον έρωτα χωρίς φραγμούς, που αιχμαλωτίζει την ιστορία των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα μέχρι και σήμερα, μέσα από την πορεία και τη ματιά μιας ιερόδουλης. Συμπρωταγωνιστούν οι Άγης Εμμανουήλ, Κωνσταντίνος Φάμης, Μιχάλης Αβρατόγλου (4/7 Ηλιούπολη).
2 «Σίρλεϋ Βαλεντάιν»
Η Μπέσυ Μάλφα ερμηνεύει τη «Σίρλεϋ Βαλεντάιν», μια γυναίκα -σύζυγος και μητέρα- που λίγο μετά τα πενήντα αποφασίζει να κάνει την επανάσταση της με σκοπό να ξαναβρεί τον εαυτό της. Στον γλυκόπικρο μονόλογο του Ουίλι Ράσελ, που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας, η ηρωίδα κάνει ένα ταξίδι κοντά στη θάλασσα όπου μια αναπάντεχη γνωριμία θα της δώσει ένα διέξοδο από όλα αυτά που την κρατούν εγκλωβισμένη. Πόσο θα κρατήσει όμως αυτή η επανάσταση; (27/7 Παπάγου, 5/8 Λαύριο)
3 «Βερβερίτσα»
Ο Νίκος Μουτσινάς, με συμπρωταγωνίστριες τις Μαρία Σολωμού και Ματίνα Νικολάου, γνώρισε φέτος αλλεπάλληλα sold out με την «Βερβερίτσα», σε δικό του κείμενο και σκηνοθεσία, γι’ αυτό και συνεχίζει ακάθεκτος. Η φαρσοκωμωδία όπου απ’ ότι φαίνεται τα πάντα μπορούν να συμβούν με αφορμή ένα σκίουρο, συνεχίζει με περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα της πόλης (2 & 3/8 Πόρτο Ράφτη, 2/9 Βριλήσσια, 8/9 Νέα Μάκρη).
4 «Toc toc»
Τα τελευταία έξι χρόνια το «Toc Toc» σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου συνεχίζει να παίζεται με μεγάλη επιτυχία, αποδομώντας τις ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές με φόντο τον προθάλαμο ενός ιατρείου. Πρωταγωνιστούν Κώστας Σπυρόπουλος, Δημήτρης Σταρόβας, Ναταλία Δραγούμη, Νίκος Πολυδερόπουλος, Φωτεινή Ντεμίρη, Αποστολία Ζώη (11/7 Βεάκειο, 12/7 Ηλιούπολη, 14/7 Πόρτο Ράφτη).
5 «Οι γαμπροί της ευτυχίας»
Ο Γιάννης Μπέζος επιστρέφει με τη μεγάλη επιτυχία της περσινής χρονιάς «Οι γαμπροί της ευτυχίας» των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη. Ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός βάζει για άλλη μια φορά ένα κωμικό στοίχημα με την γνωστή ιστορία που ενέπνευσε την ομώνυμη ελληνική ταινία. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Γιάννης Μπέζος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Γιάννης Στόλλας, Γιάννα Παπαγεωργίου. Τα τραγούδια της παράστασης υπογράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς (23/7 Παπάγου, 24/7 Πετρούπολη, 25/7 Βεάκειο, 13, 27, 28, 30/8 σε Λαύριο, Βριλήσσια, Κορυδαλλό, Αιγάλεω).
6 «Λωξάντρα»
Η θρυλική «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου με την Ελένη Κοκκίδου στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο περιοδεύει σε ανοιχτά θέατρα της Αθήνας με επόμενους σταθμούς. Βασισμένος στη θεατρική απόδοση του Ακη Δήμου, ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης μας παρασύρει σε ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη των τελών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, μέσα από τα μάτια και τις συνταγές μιας χαρισματικής γυναίκας. Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Μητρούσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Χρύσα Παπά, ενώ το ρόλο της τραγουδίστριας Ευθαλίας ερμηνεύει η Σοφία Παπάζογλου (6/7 Πετρούπολη, 13, 21, 31/8 σε Νέα Μάκρη, Πόρτο Ράφτη, Βριλήσσια, 1/9 Ηλιούπολη).
7 «Αρης»
Η Σοφία Αδαμίδου έγραψε το κείμενο, ο Βασίλης Μπισμπίκης σκηνοθετεί και ο Τάσος Σωτηράκης πρωταγωνιστεί στον μονόλογο που βασίζεται στη ζωή και τους αγώνες του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ, του θρυλικού Αρη Βελουχιώτη. Η παράσταση παρουσιάστηκε στον Τεχνοχώρο Cartel για δύο συνεχόμενες θεατρικές σεζόν με μεγάλη επιτυχία, ενώ ετοιμάζεται να συνεχίσει και για τρίτη. Η περιοδεία ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου, επέτειο θανάτου του Αρη, από την Καισαριανή, σημείο αναφοράς καθώς ο Βελουχιώτης μίλησε στην Σύσκεψη της Καισαριανής για την αναγκαιότητα του ένοπλου αγώνα κατά των κατακτητών. Ολοκληρώνεται στις 23 Σεπτεμβρίου στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς στη Νίκαια, όπου στις 17 Αυγούστου 1944 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, 75 άνθρωποι. (20/7 Πετρούπολη, 3/9 Κορυδαλλός, 4/9 Αιγάλεω, 23/9 Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς)
8 «Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του»
Ο Τάσος Ιορδανίδης ερμηνεύει το ρόλο του Αμερικανού στρατιώτη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Τζο Μπόναμ για δεύτερη φορά στο αντιπολεμικό έργο του Ντάλτον Τράμπο «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του». Το ρόλο που αποτέλεσε το πρώτο επαγγελματικό θεατρικό του εγχείρημα αντιμετώπισε ως προσωπικό στοίχημα ο γνωστός ηθοποιός και το κέρδισε. Καταθέτει μια δύσκολη όχι μόνο υποκριτικά αλλά και σωματικά ερμηνεία του παράλυτου ήρωα. Το πρωτότυπο του 1939, το οποίο μάλιστα μεταφέρθηκε από τον ίδιο τον Τράμπο στον κινηματογράφο το 1971, μετατράπηκε από την Σοφία Αδαμίδου σε έναν θεατρικό μονόλογο, τον οποίο σκηνοθετεί η Θάλεια Ματίκα (9/7 Παπάγου, 18/7 Βράχων, 15/9 Πετρούπολη).
9 «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια»
Η Λίλα Μπακλέση και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής είναι σκηνοθέτες και ταυτόχρονα πρωταγωνιστές της παράστασης «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα. Με φόντο μια νησιωτική ελληνική πόλη στα τέλη των 80ς και τις αρχές των 90ς, εξελίσσεται η ιστορία της Μένιας και του Νικολή. Πάνε μαζί σχολείο, ονειρεύονται, μεγαλώνουν και ερωτεύονται αλλά παρά τις επιλογές τους και τη σκληρή πραγματικότητα που τους χτυπάει την πόρτα, πάντα κάτι τους κρατάει ενωμένους. Ενα έργο ύμνος στον έρωτα και τη ζωή με το οποίο γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Αλφα.Ιδέα, ταξίδεψαν στο Λονδίνο, Μάντσεστερ και Άμστερνταμ και τώρα περιοδεύουν σε ανοιχτά θέατρα της Αθήνας (14/7 Χαλάνδρι, 17/7 Ηλιούπολη, 19/7 Βριλήσσια, 20/7 Παπάγου, 22/7 Βράχων).
Πηγή ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, Χρύσα Πασιαλούδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ