20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟι κινηματογραφικοί «Απάχηδες των Αθηνών» σηκώνουν αυλαία στην ΕΛΣ

Οι κινηματογραφικοί «Απάχηδες των Αθηνών» σηκώνουν αυλαία στην ΕΛΣ

Οι άνθρωποι της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, όπως και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι αφού έφεραν σε πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα: την αποκατάσταση κόπιας της για χρόνια χαμένης ταινίας του 1930 «Οι Απάχηδες των Αθηνών», του πρωτοπόρου σκηνοθέτη Δημήτρη Γαζιάδη, σε μουσική Νίκου Χατζηαποστόλου, βασισμένη στην ομώνυμη οπερέτα του 1921, ανασυνθέτοντας, παράλληλα, στην αρχική της μορφή, την οριστικά χαμένη ηχητική μπάντα αυτής της πρώτης «άδουσας και ηχητικής» ελληνικής ταινίας η οποία στην εποχή της προβαλλόταν με τη μουσική και τα τραγούδια σε συγχρονισμένους δίσκους γραμμοφώνου.
Η αποκατεστημένη κόπια των «Απάχηδων των Αθηνών» κάνει λαμπρή πρεμιέρα το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στις 20.00, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, με ζωντανή μουσική από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.
Μετά την πρώτη της παρουσίαση στην Εθνική Λυρική Σκηνή, η αποκατεστημένη κόπια θα ταξιδέψει σε σημαντικά φεστιβάλ πρώιμου κινηματογράφου ανά τον κόσμο.
Η κόπια βρέθηκε πριν τέσσερα χρόνια, σε κακή κατάσταση, στην Γαλλική Ταινιοθήκη. Ο Κώστας Γαβράς ενημέρωσε την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θέτοντας το όλο εγχείρημα υπό την αιγίδα του. Το ζήτημα, όμως, της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση και ψηφιοποίηση της έλυσε η χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με το ποσό 121 χιλιάδων ευρώ.
«Με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την πολύτιμη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η ταινία ξεκινά τον δεύτερο κύκλο της ζωής της» δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού, χαρακτηρίζοντας την ταινία ως έναν «σημαντικό, χαμένο μέχρι σήμερα κρίκο στην ιστορία του πρώιμου ελληνικού κινηματογράφου».
Στους Απάχηδες των Αθηνών πρωταγωνιστούν θρυλικές μορφές της ελληνικής οπερέτας, όπως ο Πέτρος Κυριακός, η Μαίρη Σαγιάνου, ο Πέτρος Επιτροπάκης, ο μονωδός Γιάννης Πρινέας, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο κ.ά. (περισσότερες πληροφορίες στο ανανεωμένο site της Ταινιοθήκης http://www.tainiothiki.gr).
Η αποκατάσταση της ταινίας έγινε στο εργαστήριο L’Immagine Ritrovata της Μπολόνια και στην κλειστή προβολή της οι εμπλεκόμενοι φορείς (εκπρόσωποι της Γαλλικής Ταινιοθήκης, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του ιταλικού εργαστηρίου) «έμειναν εντυπωσιασμένοι, καθώς η καλλιτεχνική ποιότητα της ταινίας ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Κατά κοινή ομολογία, το να μπορεί μια μικρή χώρα να παράξει το 1930 μια ταινία τέτοιας αισθητικής και τεχνικής αρτιότητας είναι εξαιρετικά σπάνιο» υπογράμμισε η Μαρία Κομνηνού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ