23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΟι «επικίνδυνες» ξένες επενδύσεις δεν χωρούν στην ΕΕ

Οι «επικίνδυνες» ξένες επενδύσεις δεν χωρούν στην ΕΕ

Νομικό πλαίσιο ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αξιολογεί πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία νομικού πλαισίου που θα ελέγχει τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην ΕΕ, προκειμένου να αποτρέψει τον κίνδυνο κρίσιμες υποδομές να βρεθούν στα χέρια αναδυόμενων δυνάμεων όπως η Κίνα και η Ρωσία.
Είναι γεγονός, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι οι διεθνείς επενδύσεις αποτελούν πηγή πλούτου για την Ευρώπη. Το 36% του πλούτου που παράγεται στην ΕΕ αλλά και 7,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη οφείλονται στις διεθνείς επενδύσεις. Το 2016, η ΕΕ είχε κέρδος 280 δισεκατομμυρίων ευρώ από ξένες άμεσες επενδύσεις από χώρες όπως η Ελβετία (55 δισεκατομμύρια) και οι ΗΠΑ (54 δισεκατομμύρια).
Οι επενδύσεις αυτού του τύπου ήταν μάλιστα εξαιρετικά σημαντικές για τις χώρες που βρέθηκαν σε οικονομική κρίση. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξαγορές εταιρειών υποδομής ενέργειας, μεταφορών και υψηλής τεχνολογίας έχουν εγείρει ανησυχίες στις κυβερνήσεις της ΕΕ, καθώς υπάρχει κίνδυνος κρίσιμες κρατικές υποδομές να βρεθούν στα χέρια αναδυόμενων δυνάμεων, όπως η Κίνα και η Ρωσία.


Για την αποτροπή πιθανών κινδύνων από εξωτερικές επενδύσεις, σε 12 κράτη – μέλη υπάρχουν μηχανισμοί αξιολόγησης (οι χώρες αυτές είναι η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Βρετανία). Εμπορικοί εταίροι όπως η Αυστραλία, η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, έχουν επίσης παρόμοιους μηχανισμούς.
Μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και των εθνικών κυβερνήσεων για διερεύνηση του ζητήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη δημιουργία νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ και για την αποφυγή της πιθανότητας να τεθεί σε κίνδυνο το τεχνολογικό πλεονέκτημα και η ασφάλεια της Ενωσης.
5,4 τρισεκατομμύρια η αξία των διεθνών επενδύσεων στην ΕΕ
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριλαμβάνει μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και των κυβερνήσεων της ΕΕ για την αντιμετώπιση περιπτώσεων όπου συγκεκριμένη ξένη επένδυση σε ένα κράτος μέλος, έχει πιθανότητες να επηρεάσει την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη σε ένα άλλο κράτος – μέλος.
Στόχος της πρότασης είναι η επίτευξη διαφάνειας στις διαδικασίες αγοραπωλησίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει επίσης της δυνατότητα να ελέγχει επενδύσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το «Horizon 2020».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κίνδυνος κρίσιμες κρατικές υποδομές να βρεθούν στα χέρια αναδυόμενων δυνάμεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ