23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΝ. Αναστασιάδης: «H Κυπριακή Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επέκταση και ενίσχυση...

Ν. Αναστασιάδης: «H Κυπριακή Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επέκταση και ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κεντρικός ομιλητής στο 1ο Capital Link Invest in Cyprus Forum
Η προσέλκυση της προσοχής της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας σχετικά με την καθιέρωση της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού σε ένα ευρύτερο επενδυτικό κοινό, ήταν ο κύριος στόχος της Capital Link στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, με θέμα «Invest in Cyprus Forum».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.
Στο συνέδριο παρέστησαν και μίλησαν εκτός από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι ακόλουθοι Υπουργοί: Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και Μεταφορών, Επικοινωνιών & Εργων κ. Μάριος Δημητριάδης.
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που ακολούθησε των εργασιών του Συνεδρίου, στο οποίο παρέστησαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στελέχη της Αμερικανικής Κυβέρνησης και δεκάδες επιχειρηματίες και επενδυτές από διάφορες χώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τόνισε το γεγονός ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επέκταση και ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τομείς όπως η οικονομία, ο τραπεζικός τομέας, η ναυτιλία και οι μεταφορές, ο τουρισμός και η Ενέργεια.
«Η Κύπρος είναι τώρα μια από τις πλέον γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΕΕ» είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η εντυπωσιακή αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, και από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας και των επενδυτικών προοπτικών της από Οίκους Αξιολόγησης με την πιο πρόσφατη αξιολόγηση να έχει γίνει την περασμένη βδομάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη και πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση η οικονομία ήταν 12 βαθμίδες πιο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και στην κατηγορία σκουπιδιών, μπορώ τώρα με περηφάνια να δηλώσω, χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε την ανάγκη να παραμείνουμε σταθεροί στην πορεία μας, ότι βρισκόμαστε στο δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Κύπρο από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Αυτό το επίτευγμα πρέπει να αποδοθεί στη σωστή μακρο-οικονομική διαχείριση της Κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών, στην εποικοδομητική στάση των πολιτικών κομμάτων και πάνω από όλα στις θυσίες του κυπριακού λαού».
Ο Πρόεδρος κ.Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, επισημαίνοντας τις προοπτικές και δυνατότητες της σε νέους τομείς όπως η Ενέργεια.
Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού καθεστώτος, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στη στήριξη της εγχώριας και διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και στην πορεία για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς.
Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, ο Πρόεδρος είπε ότι η διμερής συνεργασία έχει εξελιχθεί σε στρατηγικής σημασίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και υπογράμμισε τη βούληση της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά για προσπάθεια διερεύνησης νέων τομέων αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Τόνισε επίσης ότι «ο διμερής διάλογος Κύπρου – ΗΠΑ συνεχίζεται σε αριθμό θεμάτων οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουμε δει σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Κύπρο και ο στόχος μας είναι για ακόμη περισσότερες».
Πρόσθεσε ότι επιπρόσθετες διμερείς συμφωνίες στους τομείς των αερομεταφορών, της ναυτιλίας και του τουρισμού θα συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στον τομέα της Ενέργειας, ο Πρόεδρος σημείωσε τη δραστηριοποίηση των εταιρειών Noble και ΕxxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ υπογραμμίζοντας ότι «αυτό όχι μόνο σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ αλλά αποτελεί και απόδειξη της εμπιστοσύνης στο ρόλο που η Κύπρος ως ένας αξιόπιστος περιφερειακός παράγοντας διαδραματίζει στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι η επίλυση του θα αποτελέσει παράδειγμα για την επίλυση περιφερειακών πολιτικών προβλημάτων.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στις στενές και αγαστές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις χώρες της περιοχής και στους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας που έχει αναπτύξει με αρκετές από αυτές.
Ο Νίκος Μπορνόζης, Πρόεδρος της Capital Link Inc., προλόγισε τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κόεν
Ο κ. Jonathan Cohen, Deputy Assistant Secretary – European and Eurasian Affairs – U.S. Department of State, εξήρε τα επιτεύγματα της Κύπρου σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι μια λύση θα ήταν επωφελής όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενος στην ανεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κόεν είπε ότι «αν τα αποθέματα αναπτυχθούν στρατηγικά αυτό θα είναι επωφελές για ολόκληρη την περιοχή, θα ενισχύσουν την πολιτική συνεργασία, θα φέρουν σταθερότητα και θα αναπτύξουν την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκουν στην Κύπρο έναν αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο με τον οποίο επιθυμούν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους περαιτέρω σε όλους τους τομείς.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Κυπριακής Ενωσης Εφοπλιστών, του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου – ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ