18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΜ. Μόντι: «Συμμόρφωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας από όλες τις πλευρές»

Μ. Μόντι: «Συμμόρφωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας από όλες τις πλευρές»

  Στη σπουδαιότητα της τήρησης των κανόνων της ΕΕ, από όλες τις πλευρές, αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Υπογράμμισε πως αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα, η τήρηση κοινών κανόνων από χώρες του Βορρά και του Νότου και από παλαιά και καινούρια κράτη – μέλη της ΕΕ είναι αυτό που καθιστά ελκυστικό το ευρωπαϊκό όραμα.
  «Παρόλο που κάποιοι κανόνες φαίνονται παράξενοι και ενίοτε απάνθρωποι, όπως η δημοσιονομική πειθαρχία, έχουν σκοπό την προστασία των επόμενων γενεών από πολιτικές σημερινών κυβερνήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πολιτικός, υπενθυμίζοντας πως προέρχεται από μια χώρα που βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση καθώς δεν τήρησε συγκεκριμένους κανόνες.
  Ο κ. Μόντι, στην επίσημη έναρξη των εργασιών του φόρουμ, αναφέρθηκε τόσο στην αδυναμία της κατανόησης των ευρωπαϊκών κανόνων από τους πολίτες και την απροθυμία αρκετών κυβερνήσεων να τους εξηγήσουν, όσο και στην ευελιξία που ζητούν αρκετά κράτη – μέλη, τα οποία θέλουν διαρκώς εξαιρέσεις από τις συμφωνίες, είτε πρόκειται για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είτε για την κατανομή προσφύγων.
  «Θα ήθελα να δω περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς κάποιες χώρες του Νότου, όπως τη Γαλλία, που δεν τηρεί το σύμφωνο σταθερότητας αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα και περισσότερη αυστηρότητα σε κάποιες χώρες του βορά, όπως τη Γερμανία, για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόντι.
  Σύμφωνα με τον ίδιο, βασική αιτία της κρίσης της ΕΕ και της ευρωζώνης είναι ακριβώς η μη τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όχι από τον Νότο της ΕΕ, αλλά από τη Γαλλία και τη Γερμανία: «Η κρίση προκλήθηκε από τους δύο αξιοσέβαστους γονείς του ευρώ. Τη Γερμανία και τη Γαλλία το 2003, όταν δεν συμμορφώθηκαν με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Επιτροπή του Ρομάνο Πρόντι δεν επέβαλε κυρώσεις και το Συμβούλιο της ΕΕ δεν θέλησε επίσης να επιβάλει κυρώσεις στις δύο αυτές χώρες».
  Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας υποστήριξε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι μια σαδιστική επιλογή της βόρειας Ευρώπης, τονίζοντας παράλληλα πως παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία θα είχαν πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς την Ευρωζώνη.
  Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, στάθηκε στους κινδύνους που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά και τις ευκαιρίες και τα επιτεύγματα της ΕΕ, με αφορμή τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης.
  «Πρέπει να διασφαλίσουμε το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης και να προχωρήσουμε μαζί στο μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Στυλιανίδης, αναφερόμενος τόσο στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης, όσο και στα ζητήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της δημογραφικής κρίσης μιας, όχι μόνο γηραιάς, αλλά κυρίως γηράσκουσας ηπείρου, καθώς και σε μελλοντικές προσφυγικές ροές από περιοχές του πλανήτη που παρατηρείται δημογραφική έκρηξη.
  «Το εμείς είναι πιο δυνατό από το εγώ, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο» υπογράμμισε ο Επίτροπος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι πριν από έναν αιώνα οι Ευρωπαίοι αποτελούσαν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ σε εξήντα χρόνια θα αποτελούν μόνο το 5%.
  «Ο μέσος Ευρωπαίος σήμερα είναι 45 ετών. Την ίδια στιγμή παρατηρείται δημογραφική έκρηξη στην Αφρική, μπορούμε να φανταστούμε τι ροές προσφύγων και μεταναστών θα έχουμε, λόγω του κοινωνικού μας μοντέλου, ενός μοντέλου που έχει μετατρέψει την Ευρώπη ως το σημείο του πλανήτη όπου οι πολίτες νιώθουν καλύτερα από οπουδήποτε αλλού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Στυλιανίδης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ