22 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜόλις το 6 τοις χιλίοις της συνολικής έκτασης του Ελληνικού χαρακτηρίστηκε δασική...

Μόλις το 6 τοις χιλίοις της συνολικής έκτασης του Ελληνικού χαρακτηρίστηκε δασική έκταση

 

«Θα πρέπει να καταστεί σαφές στη δημόσια συζήτηση, ότι η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας δεν αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα σήμερα που πολλά μεγάλα projects συνδέονται με τη φύση και απαιτούν αδειοδότηση» τόνισε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων της Οδηγίας 92/43 /ΕΟΚ, του Δικτύου «Natura 2000» και του Life στην Ελλάδα.
Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα την επένδυση του Ελληνικού, στην οποία, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ χαρακτηρίστηκε ως δασική έκταση και όχι ως δάσος, μόλις το 6 τοις χιλίοις της συνολικής έκτασης των 6.200 στρεμμάτων.
«Αποτελεί επιτάχυνση και όχι αναστολή της επένδυσης η πράξη χαρακτηρισμού, διότι προσδιορίζει το πλαίσιο του σχεδιασμού, τους κανόνες και την οριοθέτηση του χώρου» είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι «όποιος ισχυρίζεται δημόσια ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η πράξη χαρακτηρισμού, όχι μόνο ψεύδεται, αλλά ο λόγος του αντιβαίνει τις επιταγές του Συντάγματος».
Ο αν. ΥΠΕΝ ξεκαθάρισε κατά την ομιλία του, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση στα θέματα άσκησης πολιτικής, όσον αφορά την προστασία των υγροτόπων, της άγριας πανίδας και χλωρίδας και της άγριας ορνιθοπανίδας, ωστόσο δεν έχει ακόμα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Εως σήμερα έχουν ενταχθεί 419 περιοχές στο δίκτυο Natura 2000 που αντιστοιχούν στο 27% της έκτασης της χώρας μας, ενώ λειτουργούν 28 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, των οποίων οι περιοχές ευθύνης αντιστοιχούν περίπου στο 23% της έκτασης του δικτύου.
Οπως είναι γνωστό, οι φορείς αυτοί ανανέωναν για δέκα χρόνια τη λειτουργία τους μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την τελευταία διετία η ελληνική Πολιτεία κατόρθωσε, μέσω του Πράσινου Ταμείου, τη συντήρηση της μισθοδοσίας τους.
Ομως, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις και οι καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου, σχετικά με την προστασία αυτών των περιοχών, αλλά και της έλλειψης ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων περιοχών προστασίας, που όφειλαν να έχουν εκπονηθεί εδώ και μια επταετία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ