19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΜουσείο Βαλκανικών Πολέμων στο Δήμο Δέλτα

Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στο Δήμο Δέλτα

Μουσείο βαλκανικών πολέμων θα αποκτήσει ο Δήμος Δέλτα, καθώς όπως είπε ο δήμαρχος, Μίμης Φωτόπουλος, την Παρασκευή υπογράφεται η παραχώρηση του κτιρίου του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού στον Δήμο, προκειμένου να στεγαστούν τα εκθέματα.
Ο κ. Φωτόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», είπε ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου μουσείου σχεδιάζεται τα τελευταία περίπου δύο χρόνια. «Εδώ στη Σίνδο υπήρχε ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, όπου ο αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων διαπραγματεύτηκε με τον Ταχσίν Πασά την παράδοση της πόλης. Είναι γνωστή μάλιστα η φράση που είπε ο Χασάν Ταχσίν, ο τελευταίος πασάς της Θεσσαλονίκης, «από τους Ελληνες πήραμε την πόλη και στους Ελληνες θα την παραδώσουμε», αναφερόμενος στην πόλη μας», σημείωσε ο κ. Φωτόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτό είναι λοιπόν το κτίριο, για το οποίο εμείς έχουμε διαπραγματευτεί με ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ και αποφάσισαν να μας το παραχωρήσουν. Η σύμβαση παραχώρησης χρήσης θα υπογραφεί την Παρασκευή. Θα είναι για περίπου 20 ή και 50 χρόνια, με ένα συμβολικό αντίτιμο».
Οπως είπε ο δήμαρχος, είναι ένα σημαντικό γεγονός, διότι «ουσιαστικά από εδώ αρχίζει η ιστορία της ελεύθερης Μακεδονίας», ενώ επιπλέον η περιοχή θα μπει σε διαδικασία να αναδείξει το παρελθόν της για την ανάπτυξη του ιστορικού και πολιτιστικού τουρισμού.
Το επόμενο βήμα θα είναι η αναπαλαίωση του κτιρίου, για την οποία θα επιστρατευτούν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα ειδικά στελέχη της εφορίας Νεωτέρων Μνημείων και του υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια «θα γίνει συγκριμένη μελέτη και να σωθεί και να διατηρηθεί το κτίριο και να μείνει αναλλοίωτη η ιστορία του τόπου».
Νικόλ Καζαντζίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ