14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜοσκοβισί: «Η σχεδιαζόμενη τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί με προϋπολογισμό και υπουργό...

Μοσκοβισί: «Η σχεδιαζόμενη τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί με προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών»

ECON 14

Ο κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της ΕΕ ζήτησε σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) να εμβαθυνθεί η ολοκλήρωση της ευρωζώνης, απορρίπτοντας τους φόβους ότι μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα δίχαζε την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Μερικοί υποστηρίζουν πως η εμβάθυνση της ζώνης του ευρώ μπορεί να είναι διχαστική, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι και τα 27 μέλη του ευρώ. Πιστεύω πως αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος», δήλωσε σε ομιλία του στη Βιέννη ο γάλλος σοσιαλιστής και ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο Μοσκοβισί δήλωσε επίσης πως υποστηρίζει τη δημιουργία νέων θεσμών ειδικά για την ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων και ενός προϋπολογισμού που θα είναι χωριστός απ’ αυτόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει να έχει επίσης τον δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα πρέπει να είναι και επίτροπος, δήλωσε.
«Είμαι υπέρ ενός υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης. Είμαι υπέρ ενός προϋπολογισμού ή μιας δημοσιονομικής δυνατότητας της ευρωζώνης να διαχειρίζεται ένα ορισμένο ποσό ικανό να μας βοηθήσει να επενδύσουμε από τη μια πλευρά και επίσης να καταπολεμήσουμε την ανεργία», δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από την ομιλία του, προσθέτοντας ότι η κύρια απειλή για την ανάπτυξη είναι η έλλειψη επενδύσεων.
Ενώ ο Μοσκοβισί δήλωσε πως η σχεδιαζόμενη τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε να διασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει η σύμφωνη γνώμη των ψηφοφόρων, σε μια προφανή αναφορά στον αυξανόμενο λαϊκισμό και στην ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.
«Τίποτε δεν θα είναι δυνατό αν η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης παραμείνει μια συζήτηση μεταξύ κεντρικών τραπεζιτών (τους οποίους σέβομαι απολύτως), υπουργών οικονομικών (τους σέβομαι επίσης, ήμουν ένας εξ αυτών) και επιτρόπων (είμαι ένας εξ αυτών) σε κλειστά φόρουμ», είπε στη διάρκεια συνάντησης στην κεντρική τράπεζα της Αυστρίας.
«Πρέπει να ενισχύσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο και τη νομιμότητα στη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, ώστε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη στήριξη του πληθυσμού», πρόσθεσε.
Ο Μοσκοβισί φάνηκε επίσης να βλέπει μια θετική πλευρά στο Brexit, καθώς είπε πως σημαίνει ότι η ομάδα των χωρών μελών της ΕΕ που δεν βρίσκονται στην ευρωζώνη θα είναι μικρότερη.
«Με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τα περισσότερα εναπομείναντα κράτη – μέλη που δεν μετέχουν στην ευρωζώνη αναμένεται ότι θα ενταχθούν αργά ή γρήγορα στο ευρώ», δήλωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ