16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜε υποστηρικτική θεραπεία των επιπλοκών της COVID-19 σε θάλαμο απομόνωσης αντιμετωπίζονται τα...

Με υποστηρικτική θεραπεία των επιπλοκών της COVID-19 σε θάλαμο απομόνωσης αντιμετωπίζονται τα συμπτωματικά νεογνά

Με υποστηρικτική θεραπεία των επιπλοκών της COVID-19 σε θάλαμο απομόνωσης νοσοκομείου αντιμετωπίζονται τα συμπτωματικά νεογνά για τα οποία υπάρχει θετική διάγνωση της λοίμωξης, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής οδηγίες της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας. Ωστόσο οι οδηγίες αυτές εντός των ημερών αναμένεται να επικαιροποιηθούν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικών Λοιμώξεων.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας αναπληρωτής καθηγητής στο Ιατρικό Τμήμα του ΑΠΘ, Γεώργιος Μητσιάκος στα συμπτωματικά νεογνά με COVID-19 λοίμωξη, τα οποία πρέπει να νοσηλεύονται σε θάλαμο απομόνωσης τριτοβάθμιου κέντρου, χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία των επιπλοκών και δεν υπάρχει αποτελεσματική αντιική θεραπεία κατά του ιού SARS-CoV-2.
Όπως αναφέρεται στις οδηγίες της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρειας τα συμπωματικά νεογνά με COVID-19 και σοβαρό σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας μπορεί να αντιμετωπίζονται με :
– Επιφανειοδραστικό παράγοντα (200mg/kg),
– Εισπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου και
– Υψίσυχνο μηχανικό αερισμό. Σε κρίσιμα άρρωστα νεογνά μπορεί να απαιτηθεί συνεχής νεφρική κάθαρση και εξωσωματική οξυγόνωση.
Επίσης στις οδηγίες αναφέρεται ότι για αυτά τα νεογνά έως τώρα δεν υπάρχει αποτελεσματική ειδική αντιική θεραπεία για SARS-CoV-2 και ότι πρέπει να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. «Σε περίπτωση δευτεροπαθούς βακτηριακής λοίμωξης πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Δεν υπάρχει ένδειξη υποστηρικτικής αγωγής με γ-σφαιρίνη, ιντερφερόνη ή άλλη ορμονική θεραπεία» αναφέρουν οι οδηγίες .
Όσον αφορά τα νεογνά με ύποπτη ασυμπτωματική λοίμωξη οι οδηγίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να νοσηλεύονται μαζί με τη μητέρα τους σε θάλαμο απομόνωσης σε κέντρο τριτοβάθμιας φροντίδας υπό στενή παρακολούθηση ζωτικών σημείων και πρέπει να καταγράφονται συνεχώς ο καρδιακός και αναπνευστικός ρυθμός, ο κορεσμός οξυγόνου, η θερμοκρασία, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Τα συμπτωματικά νεογνά με ύποπτη λοίμωξη πρέπει να απομονώνονται και να θεραπεύονται σε μονό θάλαμο απομόνωσης ξεχωριστό από το θάλαμο απομόνωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τα ασυμπτωματικά νεογνά με COVID-19 πρέπει να νοσηλεύονται σε θάλαμο απομόνωσης τριτοβάθμιου κέντρου
To μητρικό γάλα
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταρείας εάν η μητέρα έχει επιβεβαιωμένο αποτέλεσμα SARS-CoV-2 και δεν εμφανίζει συμπτώματα ή βρίσκεται στη διαδικασία ανάρρωσης ή βρίσκεται σε αναμονή του αποτελέσματος για SARS-CoV-2 τότε προτιμώμενη επιλογή αποτελεί ο θηλασμός και η από κοινού νοσηλεία της μητέρας και του νεογνού στο ίδιο δωμάτιο απομόνωσης. Η μητέρα επιβάλλεται να ακολουθήσει αυστηρά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού (αποφεύγει τα φιλιά στο παιδί, προστατεύει το νεογνό από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού, φορά μάσκα, πλένει σχολαστικά τα χέρια της πριν τη σίτιση, δεν δέχονται επισκέψεις). Εάν το νεογνό παραμείνει σε rooming in, η κούνια του θα βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από τη μητέρα. Εάν η μητέρα αντλεί το γάλα της με χειροκίνητη ή ηλεκτρική αντλία επιβάλλεται το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και ο σχολαστικός καθαρισμός της αντλίας πριν και μετά τη χρήση, καθώς και ο καθαρισμός των δοχείων αποθήκευσης του γάλακτος σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αποστειρωμένα δοχεία μιας χρήσης. Το γάλα προτείνεται να χορηγείται από άλλο πρόσωπο πέραν της μητέρας. Εάν η μητέρα εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (με πυρετό, βήχα και αναπνευστικές εκκρίσεις), το νεογνό θα πρέπει να νοσηλεύεται απομονωμένο από τη μητέρα προσωρινά, εν αναμονή του αποτελέσματος του real- time PCR (RT-PCR) για SARS-CoV-2 της μητέρας. Επί θετικού αποτελέσματος το με νεογνό πρέπει να απομονώνεται από τη μητέρα και παρακολουθείται ανάλογα με την κλινική του κατάσταση.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ