13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΜεταναστευτικό: Ερχονται προσλήψεις και κλειστά κέντρα - Συνεχίζονται οι αφίξεις στον Πειραιά

Μεταναστευτικό: Ερχονται προσλήψεις και κλειστά κέντρα – Συνεχίζονται οι αφίξεις στον Πειραιά

Κλειστά κέντρα και προσλήψεις περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού κι ενώ συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο Πειραιά.
Το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών συνεχίζεται με νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά σήμερα. Την ίδια στιγμή, θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η ανακοίνωση των λεπτομερειών για τα κλειστά κέντρα κράτησης, κάτι που έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός.
Το πρωί της Τρίτης, κατέπλευσε στον Πειραιά το νήσος «Διαγόρας» με 28 αιτούντες άσυλο από τη Μυτιλήνη και 3 από τα Μεστά Χίου. Οι άνθρωποι θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας με λεωφορεία. Στις 10:50, κατέπλευσε στον Πειραιά το «Blue Star Patmos» με 8 αιτούντες άσυλο από την Κω και στις 12:30 κατέπλευσε και το «Νήσος Χίος» με 22 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Κλειστά κέντρα και προσλήψεις
Το μεταναστευτικό-προσφυγικό συζητήθηκε τη Δευτέρα στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μίλησε για προσλήψεις υπαλλήλων που σχετίζονται με το ίδιο θέμα (συνοριοφύλακες, υπαλλήλους στις υπηρεσίες ασύλου, φύλακες στα κέντρα κράτησης).
«Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική», φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι «προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες στον Εβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων».
Πού αναμένεται να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα
Παρότι ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα πού θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες ανακοινώσεις θα αφορούν σε νησιά και θα ακολουθήσουν ανάλογες δομές και στην ενδοχώρα.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ethnos.gr, κέντρα κράτησης φέρεται πως θα δημιουργηθούν σε: Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λήμνο. Η χωρητικότητα των κέντρων θα εξαρτάται από τον πληθυσμό των νησιών και σίγουρα δεν θα υπερβαίνει τα 10.000 άτομα. Σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, υπάρχουν εισηγήσεις για κέντρα και στα Δωδεκάνησα, σε νησιά όπως η Κως και η Λέρος, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.
Βολές Μητσοτάκη σε Ερντογάν για το μεταναστευτικό
Στο θέμα του μεταναστευτικού αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε συνέντευξή του στη Handelsblatt.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι μεταναστευτικές ροές δεν μπορούν να συνεχιστούν και κατηγόρησε την Τουρκία ότι «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις».
«Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα», τόνισε.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα όταν γίνεται προσπάθεια επικοινωνίας με την τουρκική ακτοφυλακή και ενημερώνεται ότι βάρκα έφυγε από τις τουρκικές ακτές, «δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους».
«Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί παραβιάζει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό», πρόσθεσε.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ