19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜαρίν Λε Πεν: «Οι τράπεζες δεν θα εγκαταλείψουν τη Γαλλία εάν η...

Μαρίν Λε Πεν: «Οι τράπεζες δεν θα εγκαταλείψουν τη Γαλλία εάν η χώρα αποχωρήσει από το ευρώ»

Οι επενδυτές δεν θα αποσύρουν τα χρήματά τους από τη Γαλλία εάν η χώρα φύγει από την ευρωζώνη, σύμφωνα με την Μαρίν Λε Πεν, την ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, η οποία υπόσχεται να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και να αποκαταστήσει το εθνικό νόμισμα εάν εκλεγεί.
Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Sud Radio και τον τηλεοπτικό σταθμό Public Senat, η Λε Πεν δήλωσε ότι, εάν εκλεγεί στις 7 Μαΐου, θα ξεκινήσει συνομιλίες με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση και θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα εντός έξι μηνών.
«Στο τέλος των έξι μηνών, θα είναι ο γαλλικός λαός που θα αποφασίσει» δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στην Γαλλία να δει την έκβαση των εκλογών στη Γερμανία και την Ιταλία.
«Υπάρχει τόση πολλή ρευστότητα στον κόσμο που δεν πρόκειται να αποσύρουν τα χρήματά τους από τη Γαλλία, πάνω από όλα όταν η Γαλλία θα είναι και πάλι στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, του κόμματος που είναι κατά των μεταναστών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ.
«Ανησυχούν διότι γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν πλέον να έχουν τα κέρδη που έβγαζαν προηγουμένως. Ο κόσμος έχει αλλάξει και αυτό είναι που τους ανησυχεί. Ο κόσμος απομακρύνεται από το ελεύθερο εμπόριο και την πολιτική του laisser faire».
Οι χρηματοπιστωτικές εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να λάβουν υπόψη όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένου του πώς θα απαντήσουν σε μια νίκη της Λε Πεν και/ή στον αντίκτυπο που θα υπάρχει στην αγορά στην περίπτωση που έχει καλύτερες των αναμενόμενων επιδόσεις στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Μια από τις βασικές δεσμεύσεις της Λε Πεν είναι η αποχώρηση της Γαλλίας από αυτό που χαρακτήρισε «φυλακή» της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από το κοινό νόμισμα των 19 από τις 28 χώρες της ΕΕ. Εχει πει ότι θα διαπραγματευθεί για να αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας και, εάν δεν είναι ικανοποιημένη με το πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες αυτές, θα προκηρύξει δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι αναφορικά με την ΕΕ και τη συμμετοχή στην ευρωζώνη.
Στη συνέντευξή της, άφησε να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα προκηρυχθεί ούτως ή άλλως, εντός έξι ή επτά μηνών. «Θα υπάρξει δημοψήφισμα σε κάθε περίπτωση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει πρόεδρος, θα αποχωρήσει, εάν δεν τύχει υποστήριξης η πρότασή της σε αυτό το δημοψήφισμα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ