18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΛογοτεχνία και Τουρισμός - Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Λογοτεχνία και Τουρισμός – Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Μπορεί η λογοτεχνία να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών; Γύρω από αυτό το ερώτημα θα αναπτύξουν τις θέσεις τους και τον προβληματισμό τους οι συμμετέχοντες στην ημερίδα που γίνεται την Τρίτη, 26 Μαρτίου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με επιστημονική υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Μανώλα, από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού. Οι εργασίες της ημερίδας ανοίγουν με ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα από λογοτεχνικά κείμενα, με την υπογραφή του Δημήτρη Ταλιάνη και στη συνέχεια η Μαρία Μανώλα παίρνει το λόγο για να ρίξει τον σπόρο του προβληματισμού για τις προοπτικές εξέλιξης του λογοτεχνικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Μεταξύ των εισηγήσεων που θα ακολουθήσουν παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον εκείνη της δικηγόρου Ιωάννας Λαχανά, με θέμα «περιηγήσεις και περιηγητές ανά τον κόσμο» και της Ελένης Καρασαββίδου, με θέμα «Sous les Paves, la Plage: Από την Λογοτεχνική Πόλη στην Πόλη στην Λογοτεχνία».
Η συγγραφέας Ειρήνη Π. Βεκρή, με καταγωγή από τη Λέσβο, θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα ταξίδι στη «λογοτεχνική Λέσβο» και ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, θα εξηγήσει την έννοια του περιηγητή – ταξιδιώτη στην Ισπανική λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Ακολουθεί η παρακολούθηση της «περιπέτειας μιας ψηφίδας από την Αγιά Σοφιά», με τη βοήθεια της Μαρίας Μαυροπούλου (τ. επίκουρη καθηγήτρια Τουρκικών και Ασιατικών σπουδών, ΕΚΠΑ), που θα μιλήσει για την Κωνσταντινούπολη με τα μάτια του Γιάννη Ξανθούλη και η λογοτεχνική διαδρομή με θέμα «ο Δάντης και η Φλωρεντία», με την καθοδήγηση της Maria Chiara Naldini (αντιπρόσωπος του Dante Aligheri, Διδασκαλείο ξένων γλωσσών, ΕΚΠΑ). Η επίκουρη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνα Γογκάκη προσεγγίζει τη λογοτεχνία της Ελλάδας και της Δανίας ως παράγοντα τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ των δύο χωρών και μία περιήγηση στο Ορος Ιδη, μέσα από τα έργα της τουρκικής λογοτεχνίας, με τη βοήθεια του Αριστοτέλη Μητράρα, επίκουρου καθηγητή, από το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
Την ημερίδα πλαισιώνει το συγκρότημα «Εν χορδαίς», με τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Το συγκρότημα αποτελείται από τους: Χάρη Κομπότη στο πιάνο, Χρήστο Νεοφώτιστο, στο μπουζούκι, Ελευθερία Βλάσση στο τραγούδι, υπό τη διεύθυνση του Φώντα Τζανίνη.
Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, αρχίζει με τις προσελεύσεις και τις εγγραφές στις 09.00 το πρωί και ολοκληρώνεται το μεσημέρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ