21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΚύπρος: Χρονοδιάγραμμα και συμφωνία «πακέτο» ζητά η τουρκική πλευρά

Κύπρος: Χρονοδιάγραμμα και συμφωνία «πακέτο» ζητά η τουρκική πλευρά

Η προσωρινή απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, δεν φαίνεται να αναχώρησε από την Κύπρο ενθαρρυμένη από τις θέσεις της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Αν και η κ. Λουτ απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις, η εκτίμηση για τη στάση της τουρκικής πλευράς συνάγεται από τα όσα είπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
Η τουρκική πλευρά ζητά χρονοδιάγραμμα και συμφωνία «πακέτο» για να αποδεχθεί την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Επίσης, στο ζήτημα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, η τουρκική πλευρά στοχεύει σε κοινή, συνεταιρική διαχείριση και εκμετάλλευση των κυπριακών αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Διαφορετικά, ο κ. Τσαβούσογλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ερευνών από την Τουρκία στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Διπλωματικοί κύκλοι στην Λευκωσία εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον της Αγκυρας είναι στους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ και το πώς θα επιτύχει τον έλεγχό τους. Γι’ αυτό, προσθέτουν, «και αναζητεί συνεχώς προσχήματα και αιτιάσεις για να δικαιολογήσει τις δικές της θέσεις σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι η επίσκεψη της κ. Λουτ δεν πρέπει να εκληφθεί ως επανέναρξη των συνομιλιών. «Η επίσκεψη είχε το χαρακτήρα της καταγραφής του κλίματος», είπε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αναγνωρίζει την ισότητα των Τουρκοκυπρίων και δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία. «Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο το Κυπριακό παραμένει άλυτο», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.
Εξάλλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ακσάμ», δήλωσε: «Εάν βιαστούμε να καθίσουμε σε διαπραγματεύσεις και αποτύχουμε πάλι, μπορεί να μην γίνουν διαπραγματεύσεις ξανά».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ