19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚυρ. Μητσοτάκης: Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε...

Κυρ. Μητσοτάκης: Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη

Τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, ήταν το κύριο αντικείμενο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή μας, ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται η Εταιρική Στρατηγική Σχέση στην οποία έκαναν αναφορά οι δύο ηγέτες.
Πρόκειται για μια σχέση η οποία θα διαμορφωθεί και θα επιτρέψει στις δυο χώρες να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη στενές σχέσεις. Στη συνάντηση τέθηκαν βασικοί άξονες που θα εξειδικευθούν στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και ‘Αμυνας. Διαπιστώθηκε η κοινή οπτική γύρω από μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και με βάση αυτή θα καθοριστούν όλα στο επόμενο διάστημα.
Έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης με στόχο την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση είπε: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».
Επίσης για το ζήτημα της Λιβύης υπήρξε συναντίληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία στη βάση και των συμπερασμάτων της ΕΕ. Εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή ενώ συζητήθηκε και η δραστηριότητα της Τουρκίας όπως και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης. Η Γαλλία έχει αντίληψη τι κάνει η Τουρκία στη Λιβύη με μεταφορά συγκεκριμένου τύπου μαχητών και θεωρεί ότι η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου.
Σημαντική ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της Total Patrick Pouyann?. ‘Ηταν η πρώτη φορά που συναντάται ο πρωθυπουργός με την Total και η κουβέντα αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας. Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θέλει να έχει ιδία αντίληψη για το πως βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο. Πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα, είτε σε δημόσιο, είτε σε οργανισμούς.
Σε ότι αφορά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης της Ελλάδας στο να διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και η Γαλλία είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια.
Επίσης υπάρχει αλληλοκατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει στη λογική του μη διαχωρισμού και παρακολουθεί την Αλβανία αν εκπληρώνονται ή όχι οι προϋποθέσεις σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Έχουμε θέσει συγκεκριμένους όρους στην Αλβανία που δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί. Θα ενημερωθεί ο Μισέλ σήμερα. Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για το πώς βλέπουν οι χώρες τη διεύρυνση έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι.
Οι Γάλλοι έχουν μια κριτική αλλά όχι αρνητική ματιά για το ζήτημα της διεύρυνσης.
Δείπνο εργασίας του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα (ΠΔΠ), η στάση της Τουρκίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και το ζήτημα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο του δείπνου εργασίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός έφτασε στη βελγική πρωτεύουσα από το Παρίσι, όπου νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.
Το δείπνο ξεκίνησε στις 21:30 ώρα Ελλάδας στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα θερμό, δεδομένης της πολύ καλής σχέσης των δύο αντρών. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος πρωθυπουργός χώρας-μέλους της Ε.Ε. που συναντά ο κ .Μισέλ για το ΠΔΠ, έκανε μια αναλυτική συζήτηση για τους πόρους που θα λάβει η χώρα μας από τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναπτύσσοντας το πολιτικό σκεπτικό του, τόνισε στον κ. Μισέλ ότι ως η πρώτη μεταλαϊκιστική κυβέρνηση στη χώρα, πρέπει να στηριχθεί από την Ε.Ε. «Στόχος του πρωθυπουργού είναι η Ελλάδα να ισορροπήσει, ανάμεσα στις χώρες της συνοχής και στους καθαρούς συνεισφορείς, σε ένα περιβάλλον σκληρής διαπραγμάτευσης», ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Οι ίδιες εκτιμούν ότι, υπό τα δεδομένα αυτά, η συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο κ. Μισέλ είναι αυτός που έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση εξεύρεσης της σολομώντειας λύσης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, πραγματοποιώντας διμερείς επαφές με τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών.
‘Αλλωστε το ζήτημα του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2021-2027 είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης αυτή την περίοδο στις Βρυξέλλες. Για το λόγο αυτό μάλιστα, το περασμένο Σάββατο ανακοινώθηκε και η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τις 20 Φεβρουαρίου.
Έγινε επίσης εκτεταμένη συζήτηση για την Τουρκία, την Λιβύη και τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων ενόψει της τακτικής Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ