22.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚυβερνητικός εκπρόσωπος: «Τα μέτρα από το 2019 θα έχουν τόσο αρνητικό όσο...

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Τα μέτρα από το 2019 θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο»

ECON 15

Καμία συζήτηση για εφαρμογή μέτρων από το 2018 ξεκαθάρισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι είναι εφικτό να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
«Οι ελληνικές αρχές διαπραγματεύονται με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με βάση το γενικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις προκαταρκτικές συναντήσεις και στο Eurogroup του Φλεβάρη. Οι πληροφορίες, ωστόσο, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν απαιτήσεις των δανειστών έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει ήδη περιγραφεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στερούνται αλήθειας», είπε ο κ. Τζανακόπουλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Καμία συζήτηση για εφαρμογή μέτρων από το 2018
«Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή των σχετικών μέτρων από το 2018. Σε αυτήν ειδικά τη φάση της τεχνικής διαπραγμάτευσης είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να είναι προσεκτικές ως προς τις πληροφορίες που διοχετεύουν στον Τύπο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε: «Η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν στους Ελληνες πολίτες. Η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται σε εντατικούς ρυθμούς, αλλά απαιτείται χρόνος ώστε να συμφωνηθεί το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί, ξεκινώντας από το 2019. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται μεταρρυθμίσεις με σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ, το οποίο όμως ακόμη τελεί υπό διαπραγμάτευση και είναι πιθανό να μειωθεί ανάλογα με τις συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια».
Από το 2019 τα μέτρα
«Τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019 θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο, ενώ το καθαρό αποτέλεσμά τους θα είναι μηδέν. Αυτό εξαρτάται, όμως, και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, ήτοι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Με βάση, εξάλλου, τις υπάρχουσες προβλέψεις ο στόχος αυτός δεν τίθεται εν αμφιβόλω», επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε: Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά προκειμένου να ολοκληρωθεί θετικά η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τις επόμενες μέρες. Εφικτός στόχος η ολοκλήρωση της Συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας τα μέτρα για το χρέος
«Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής Συμφωνίας και στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους», ανέφερε ακόμη και διευκρίνισε: «Η παραμετροποίηση των μέτρων για το χρέος είναι αναπόσπαστο μέρος της β’ αξιολόγησης. Μετά τον καθορισμό τους θα διευκολυνθεί η μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα, τόσο στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο και στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα βήματα, ο οδικός χάρτης που έχουμε μπροστά μας, για την ολοκλήρωση μιας συνολικής Συμφωνίας είναι σαφή. Πρόκειται, όμως, για μια Συμφωνία που είναι κάτι περισσότερο από την ολοκλήρωση μιας απλής αξιολόγησης που ταυτόχρονα επιλύει το κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και δίνει το πράσινο φως στις αγορές για να εμπιστευθούν την ελληνική οικονομία».
Και, εν κατακλείδι, «στο διάστημα που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί όπως πάντα. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Με στοχοπροσήλωση στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ελληνική κοινωνία. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από διαρροές και δημοσιεύματα και καλούμε και τους πολίτες να μην παρασύρονται από αυτά».
Στόχος της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση
«Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και στην επιτροπεία», είπε αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: «Στόχος μας να τελειώνουμε οριστικά με τα προγράμματα δανεισμού και τα Μνημόνια που τα συνοδεύουν. Η ολοκλήρωση της συνολικής Συμφωνίας είναι ακριβώς το πιο αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.
Προφανώς το σύνολο αυτών των ενεργειών απαιτεί χρόνο και σκληρή δουλειά. Ομως ήδη το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που τεχνηέντως είχε δημιουργηθεί από συγκεκριμένους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους έχει ανατραπεί. Οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών αλλά και η πορεία των ελληνικών ομολόγων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και η αβεβαιότητα που κάποιοι προσπαθούν να συντηρήσουν δεν βρίσκει κανένα απολύτως έρεισμα σε πραγματικά γεγονότα».
Σε στρατηγικό αδιέξοδο η ΝΔ
Σε αυτό το σημείο της ενημέρωσης, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε την «τεράστια ευθύνη» της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «επί μήνες τροφοδότησε και συντήρησε κινδυνολογικά σενάρια που έβλαψαν την ελληνική οικονομία για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας».
«Ο λόγος που επέλεξε αυτή την τακτική η ΝΔ είναι επειδή προφανώς βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Το αδιέξοδο της, όμως, επιτείνεται σήμερα που ήδη έχει ανακρούσει πρύμναν. Η επιχειρηματολογία της τώρα εστιάζει όχι στην επικείμενη καταστροφή αλλά στις καθυστερήσεις που δήθεν μεγαλώνουν τον λογαριασμό.
Αυτό που αποφεύγει, όμως, -συνέχισε- επιμελώς να αναφέρει είναι ότι οι απαιτήσεις που προέβαλε το ΔΝΤ για επιπρόσθετα μέτρα είχαν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ήδη από το Δεκέμβριο του 2015. Πριν, δηλαδή, σημειωθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στα συμφωνημένα τον Αύγουστο του 2015 χρονοδιαγράμματα…», ανέφερε.
Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της ΝΔ, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε εξάλλου: «Το στρατηγικό αυτό αδιέξοδο εκφράζεται, εξάλλου, και από τις διαρκείς παλινωδίες της γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κ. Γεωργιάδη, αλλά και του κ. Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτικές αυτών των παλινωδιών. Στο πλαίσιο αυτού του στρατηγικού αδιεξόδου και της σύγχυσης εντάσσονται, εξάλλου, και οι το λιγότερο ατυχείς δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να ασκήσει επιθετική κερδοσκοπία στην Ελλάδα. Απέναντι σε αυτή την αλλοπρόσαλλη πολιτική η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να εργάζεται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η οποία έχει ήδη μπει από το 2016 σε τροχιά ανάκαμψης. Το 2017, με δεδομένη πλέον την πορεία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, θα παρουσιάσει ακόμα θετικότερα αποτελέσματα».
Στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση
Παράλληλα ανακοίνωσε τη συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα. Οπως είπε, «η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει, επομένως, κάθε θετική εξέλιξη, όπως για παράδειγμα τη ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης, καθώς φαίνεται ότι φέτος αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας περίπου τριάντα εκατομμύρια τουρίστες, ώστε να επιταχύνει την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με στόχο πάντα την αύξηση των ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Για να γίνει αυτό εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με ορίζοντα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της στη βάση της ποιότητας και της καινοτομίας και όχι του χαμηλού κόστους εργασίας και της μερικής απασχόλησης. Αυτή είναι και η κύρια προτεραιότητα τους παρούσας κυβέρνησης -και στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα 6 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα της ημερήσιας διάταξης το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που συντάχθηκε με ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας και τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών υπουργείων».
Εντατικοποίηση του διαλόγου γι τη συνταγματική αναθεώρηση
Επίσης, «το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ώστε σύντομα να προχωρήσει και η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία», ανακοίνωσε ο κ. Τζανακόπουλος στο briefing.
Ικανοποίηση της κυβέρνησης για την έναρξη της δίκης για τη Siemens
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης εξέφρασε «την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την έναρξη της πολύκροτης δίκης για τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens για την προμήθεια των ψηφιακών κέντρων παρά τις κωλυσιεργίες που την καθυστέρησαν αδικαιολόγητα». «Θέλω, εξάλλου, να θυμίσω ότι η επίσπευση των διαδικασιών για τη συγκεκριμένη δίκη έγινε με σχετική πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Να δώσει ο κ. Μητσοτάκης στη δημοσιότητα τα επίμαχα «πόθεν έσχες»
Τέλος, για την υπόθεση του πόθεν έσχες του προέδρου της ΝΔ, υποστήριξε, «η ελληνική κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που έχει κινήσει σε σχέση με το «πόθεν έσχες» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη» και προσέθεσε: «Για μια ακόμη φορά καλούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει τα επίμαχα «πόθεν έσχες» στη δημοσιότητα, ώστε να μην μείνει καμία σκιά σε σχέση με την περιουσιακή του κατάσταση αλλά και τις οικονομικές δραστηριότητες της συζύγου του».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ