19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης είναι η δική μας υποχώρηση προς...

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης είναι η δική μας υποχώρηση προς το ΔΝΤ»

ECON 17

«Η κύρια ύλη της δεύτερης αξιολόγησης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές οι οποίες υπήρχαν στην αρχή των διαπραγματεύσεων. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη στο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο αμφισβητεί τα στοιχεία όχι της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά των ευρωπαϊκών θεσμών, σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», επανέλαβε απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο γγ του ΟΗΕ εξέφρασε στον πρωθυπουργό δυσαρέσκεια για τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Ο ίδιος ο γγ του ΟΗΕ διέψευσε με δηλώσεις του τα δημοσιεύματα αυτά, καθώς επίσης και ότι έχει υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση και με τον Ελληνα υπουργό των Εξωτερικών, ενώ στις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό το μόνο το οποίο συζητήθηκε ήταν οι όροι, για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Στόχος αυτών των δημοσιευμάτων, υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, «είναι να δημιουργήσουν προσκόμματα στις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση για να επιτύχουν δίκαιη και βιώσιμη λύση».
Ερωτηθείς για το μέχρι ποιου σημείου η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει υποχωρήσεις στο 95% των θεμάτων που αφορούν τη συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων». «Η κύρια ύλη της δεύτερης αξιολόγησης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές οι οποίες υπήρχαν στην αρχή των διαπραγματεύσεων. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη στο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο αμφισβητεί τα στοιχεία όχι της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά των ευρωπαϊκών θεσμών, σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Η κυβέρνηση έχει τονίσει πολλές φορές και με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει στη νομοθέτηση νέων μέτρων. Ωστόσο, εάν όλα τα ζητήματα συμφωνηθούν, όπως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για το δημοσιονομικό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία το 2018 και το μόνο που μένει είναι μια αυξημένη εγγύηση προς το ΔΝΤ, μετά την επίτευξη των στόχων, τότε εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε μια συζήτηση για το μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων», προσέθεσε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε: «Πρόκειται για μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί διότι δεν θα χρειαστεί καθώς τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν τον επιβάλλουν».
«Αυτή είναι η δική μας υποχώρηση, ο δικός μας συμβιβασμός έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας το οποίο να οδηγήσει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την υπέρβαση της ασυμφωνίας, η οποία υπάρχει μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, έτσι ώστε να ακολουθήσουμε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη συνέχεια οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουμε το ελληνικό χρέος χωρίς την στήριξη του επίσημου τομέα. Αυτό αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό, ένα σημείο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές», ανέφερε επίσης ο κ. Τζανακόπουλος.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν τα χρονοδιαγράμματα μετά από ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ, με δεδομένη τη δήλωση του κ. Σόιμπλε ότι θα πρέπει κάτι τέτοιο να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από το πότε το ΔΝΤ θα πάρει μία τελική απόφαση σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.
«Είναι θετικό ότι από την προηγούμενη εβδομάδα η Γερμανία αφήνει ανοικτό παράθυρο για την ύπαρξη συμφωνίας και τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε, ότι «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε τα αυτονόητα, δηλαδή οποιαδήποτε τροποποίηση σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015, και «επιθυμεί η οποιαδήποτε απόφαση να ληφθεί το συντομότερο δυνατό και να αποφευχθούν αχρείαστες ολιγωρίες και κωλυσιεργίες στο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης». «Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά με βάση το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», προσέθεσε , τονίζοντας πως «παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει επιτακτικά στο τραπέζι το ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε χρηματοδοτική πίεση, ούτε τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που να προκαλούν εκτεταμένες ανησυχίες».
Ερωτηθείς για το αν η αύξηση των κρατικών εσόδων προέρχεται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και εάν αυτό μπορεί να επιτρέψει μείωση της φορολογίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή τη στιγμή έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 4,39 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τους υπολογισμούς που είχαν γίνει εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών, είχε τεθεί στόχος ώστε τον Ιανουάριο του 2017 σε τροποποιημένη ταμειακή βάση ο κρατικός προϋπολογισμό να έχει πλεόνασμα 1,98 δισ. ευρώ και προσέθεσε: «Οι υπολογισμοί αυτοί δεν συμπεριέλαβαν σειρά μη περιμετρικών παραγόντων, δηλαδή την αύξηση της φορολογικής ύλης που έχουμε επιτύχει. Αν συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, θα μπορούσε να τροποποιήσει το σύνολο των προβλέψεων που γίνονται προκειμένου να τεθούν οι στόχοι και με αυτή την έννοια να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο ακόμη και για φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να συμβεί προοπτικά. Πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι και το 2017 ότι η υπεραπόδοση των εσόδων οφείλεται στην αύξηση της φορολογικής ύλης και αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί και το 2017».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στον εκλογικό νόμο ή δημοψηφίσματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ενώ αναφερόμενος στην απλή αναλογική είπε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε νόμο πέρυσι το καλοκαίρι και ότι τα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου άρχισαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μαζί με τη συζήτηση «για την υποτιθέμενη ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς». «Το ΠΑΣΟΚ, όταν δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί στο Κοινοβούλιο, επέλεξε αντί να δημιουργήσει με την ψήφο του ένα πολιτικό χώρο και να αναλάβει έναν πολιτικό ρόλο, να παίξει το ρόλο του υποστηρικτή του πολιτικού υποστηρικτή της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την προσπάθεια του, η απλή αναλογική αποτελεί νόμο του κράτους και οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση την απλή αναλογική. Και εάν το ΠΑΣΟΚ θέλει εμπράκτως να κάνει την αυτοκριτική του και να καταθέσει στη δημόσια συζήτηση πρόταση για την απλή αναλογική, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τη συζητήσουμε», είπε.
Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis έκανε λόγο για «κορυφαίο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο». Σημείωσε ότι κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει απολύτως κανένα σχόλιο αυτή τη στιγμή, καθώς είναι σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία η οποία είναι μυστική και προσέθεσε πως «σε περίπτωση που ο εισαγγελέας θεωρήσει ότι υπάρχει εμπλοκή πρώην υπουργού ή άλλου προσώπου που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» οφείλει αμελητί να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή η οποία θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης». «Εάν και όποτε γίνει κάτι τέτοιο η ελληνική κυβέρνηση θα σχολιάσει αρμοδίως», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο της μονιμοποίησης των συμβασιούχων των Δήμων, είπε ότι αποτελούν εδώ και χρόνια «ομήρους πελατειακών μηχανισμών» και διέπονται από «ετερόκλητες εργασιακές σχέσεις». «Στόχος και η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η απόλυτη ευθυγράμμιση επιταγές με τις επιταγές του Συντάγματος και της συμφωνίας με τους θεσμούς, να ενοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, στους οποίους θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι και με απόλυτη διαφάνεια», τόνισε.
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τις προσλήψεις στα hot spot είπε ότι έγιναν στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας και αφορούσαν το σύνολο των αναγκών των δήμων και όχι μόνο στο προσφυγικό, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρξε τίποτε το παράνομο και πελατειακό και ότι προηγήθηκε η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού το προσεχές διάστημα
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, πέραν της σημερινής (σ.σ. Τρίτης) συνάντησης του με τον Ιταλό Πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Λισαβόνα στις 28 Ιανουαρίου, για να συμμετάσχει στις εργασίες της δεύτερης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που αποτελεί συνέχεια της ιδρυτικής συνόδου που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού. Στις 30 Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Βελιγράδι, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας και της φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ