19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΚρίσιμη συνεδρίαση στη Γερμανία μεταξύ των ηγεσιών του SPD και του CDU

Κρίσιμη συνεδρίαση στη Γερμανία μεταξύ των ηγεσιών του SPD και του CDU

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας έχουν προγραμματίσει συνεδριάσεις σήμερα καθώς η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ βρίσκεται σε κίνδυνο μετά τα άσχημα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και την παραίτηση της επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD) Αντρέα Νάλες. Politico: Τέσσερα σενάρια για το μέλλον μετά την παραίτηση της Νάλες
Οι συνεδριάσεις των ηγεσιών τόσο του SPD όσο και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα. Είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να γίνει ο απολογισμός των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου στις οποίες και τα δύο κόμματα του συνασπισμού κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Ωστόσο πλέον έχουν αποκτήσει άλλη σημασία μετά την αναπάντεχη αποχώρηση της Νάλες από την προεδρία του SPD.
Η καγκελάριος δεσμεύθηκε για τη σταθερότητα του συνασπισμού, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή της «θα συνεχίσει το έργο της με όλη τη σοβαρότητά μας και κυρίως αίσθημα ευθύνης».
Ηττημένο στις βουλευτικές εκλογές του 2017 και ταπεινωμένο στις ευρωεκλογές το SPD, που βρέθηκε με ποσοστό 15% πίσω από τους Πράσινους, διέρχεται υπαρξιακή κρίση. Κάποιοι ζητούν εδώ και μήνες το κόμμα να επιστρέψει στην αντιπολίτευση και να στραφεί προς τα αριστερά, κάτι που θα προκαλέσει την πτώση της Μέρκελ πριν το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2021.
Εξαιρετικά σοβαρή κρίση
Όμως η απόφαση είναι περίπλοκη εξαιτίας της απουσίας προγράμματος και μιας προσωπικότητας που θα μπορέσει να ηγηθεί του κόμματος χωρίς να είναι στόχος αμφισβητήσεων, αλλά και εξαιτίας ενός πιθανόν καταστροφικού αποτελέσματος σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
«Το κόμμα διέρχεται μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση», παραδέχθηκε η Μαλού Ντράιερ, μία από τις αντιπροέδρους του SPD.
Μέχρι πρότινος το πιο παλιό κόμμα της Γερμανίας σκόπευε να εξετάσει το θέμα της παραμονής του στον κυβερνητικό συνασπισμό τον Σεπτέμβριο, στη μέση της θητείας της κυβέρνησης συνασπισμού και την περίοδο που θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές σε τρία κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας, οι οποίες προμηνύονται δύσκολες για το SPD.
Σε αυτά τα κρατίδια η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ελπίζει να ξεπεράσει το CDU της Μέρκελ και να κατατροπώσει το SPD.
Και οι Χριστιανοδημοκράτες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η δελφίνος της Μέρκελ, η Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπάουερ δέχεται ανοικτά επικρίσεις μετά τις ευρωεκλογές, ενώ έχει κάνει και πολλούς λάθος χειρισμούς που την αποξένωσαν, μεταξύ άλλων, από YouTubers με μεγάλη επιρροή.
Κι αν, όπως η Μέρκελ, δηλώνει πιστή στον μεγάλο συνασπισμό, άλλα μέλη του CDU δεν είναι τόσο κατηγορηματικά.
«Αν δεν προχωράμε με το SPD, τότε πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να αναρωτηθούμε αν έχει νόημα να συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός», εκτίμησε ο Κάρστεν Λίνεμαν αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU και του CSU, του αδελφού κόμματος της Μέρκελ στη Βαυαρία.
Άνοδος των Πρασίνων
Στα κοινωνικά ζητήματα -συντάξεις, επίδομα ανεργίας-το CDU και το SPD τονίζουν τις διαφορές τους τους τελευταίους μήνες. Σε αυτό προστίθεται η διαμάχη για την κλιματική αλλαγή, ένα θέμα στο οποίο η Γερμανία έχει μείνει πίσω, αλλά το οποίο έχει αναχθεί σε ιδιαίτερα σημαντικό για τους ψηφοφόρους, όπως δείχνει και η επιτυχία των Πρασίνων.
Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι κάτι πρωτοφανές για τη Γερμανία και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τα δύο κόμματα που κυβερνούν τη χώρα από το 1949.
Αντίθετα, μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οι Πράσινοι συνεχίζουν την άνοδό τους.
Σε δημοσκόπηση του RTL που δημοσιεύθηκε το Σάββατο οι Πράσινοι εμφανίζονται για πρώτη φορά πρώτο κόμμα, με 27%, μπροστά από το CDU (26%). Το SPD συγκεντρώνει το 12% στην πρόθεση ψήφου και δίνει μάχη στήθος με στήθος με την άκρα δεξιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ