24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΚορονοϊός: Είδος μυρμηγκοφάγου ίσως μετέφερε τον ιό

Κορονοϊός: Είδος μυρμηγκοφάγου ίσως μετέφερε τον ιό

Ο παγκολίνος, ένας φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, ενδέχεται να είναι το ζώο ξενιστής που ξεκίνησε την επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα, σύμφωνα με έρευνα.
Ο κορονοϊός στην Κίνα μπορεί να εξαπλώθηκε εξαιτίας του ζώου που ονομάζεται παγκολίνος, σύμφωνα με ερευνητές.
Επιστήμονες του South China Agricultural University θεωρούν τον παγκολίνο ως πιθανό ξενιστή του κορονοϊού που διευκόλυνε την εξάπλωσή του στην Κίνα, κατά τη μετάδοση από νυχτερίδες σε ανθρώπους.
«Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού», ανακοίνωσε το κινεζικό πανεπιστήμιο, που ηγείται της έρευνας.
Η αλληλουχία γονιδιώματος του νέου στελέχους του κορονοϊού που διαχωρίστηκε από τον παγκολίνο στη μελέτη ήταν 99% ταυτόσημη με εκείνη των μολυσμένων ανθρώπων, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας, προσθέτοντας ότι η έρευνα έδειξε ότι ο παγκολίνος είναι «ο πιθανότερος ενδιάμεσος ξενιστής».
Ομως ο Dirk Pfeiffer, καθηγητής κτηνιατρικής στο City University του Χονγκ Κονγκ, προειδοποίησε ότι η μελέτη απέχει ακόμη από το να αποδείξει ότι ο παγκολίνος μετέδωσε τον ιό.
«Μπορείτε να καταλήξετε σε πιο οριστικά συμπεράσματα μόνο αν συγκρίνετε την επικράτηση (του κορονοϊού) μεταξύ διαφορετικών ειδών με βάση αντιπροσωπευτικά δείγματα, τα οποία σχεδόν σίγουρα δεν είναι αυτά», δήλωσε.
Ακόμα και τότε, όμως, πρέπει να επιβεβαιωθεί μια σύνδεση με τους ανθρώπους μέσω της αγοράς τροφίμων, πρόσθεσε ο καθηγητής.
Τι είναι ο παγκολίνος
Ο παγκολίνος είναι ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του.
Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος είναι περιζήτητος στην Ασία, καθώς το κρέας του θεωρείται ξεχωριστή λιχουδιά, ενώ οι φολίδες του χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική, όπως αναφέρει το World Wildlife Fund.
Πηγή: Xinhua – Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ