21.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΚινέζικο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα

Κινέζικο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα

 

«Η Κίνα θεωρεί την Ελλάδα ως μακροπρόθεσμο και αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο, εκτιμά τον σημαντικό ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει για την προαγωγή της περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας και θα καλωσόριζε την Ελλάδα σε έναν ακόμα ουσιαστικότερο ρόλο, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πρωτοβουλίας του Νέου Δρόμου του Μεταξιού» τόνισε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα, Τζόου Σιαολί (Zou Xiaoli), κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τον εορτασμό της 68ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της 45ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Κίνα και Ελλάδα.
Χαρακτήρισε το 2017 ως μια χρονιά εξαιρετικά πλούσιας συγκομιδής για τη σινοελληνική συνεργασία και έτος-ορόσημο για την άνθηση των διμερών σχέσεων. «Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα πάνω σε μια νέα αφετηρία, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για την εμβάθυνση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, την ενίσχυση των σινοευρωπαϊκών σχέσεων και τη βελτίωση της συνδεσιμότητας Κίνας – Αν. Μεσογείου» τόνισε.
«Σήμερα η πολιτική εμπιστοσύνη ανάμεσα σε Κίνα και Ελλάδα συνεχώς ισχυροποιείται, ενώ μεγάλη πρόοδος σημειώνεται στις διμερείς ανταλλαγές σε πολλά πεδία» συνέχισε ο Κινέζος πρέσβης, για να επισημάνει ότι «η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά απέδωσε πλούσιους καρπούς».
Μήνυμα ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου
Τις θερμές ευχές, εκ μέρους του ελληνικού λαού, προς τον κινεζικό λαό για την εθνική επέτειο της Κίνας, εξέφρασε, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
«Ξέρουμε όλοι ότι Ελλάδα και Κίνα διαφέρουν σε πληθυσμό. Συναντώνται όμως σε ένα σημαντικό σημείο, όχι μόνο για τους δυο λαούς, αλλά και για την ανθρωπότητα. Και αυτό είναι: δυο μεγάλοι πολιτισμοί, πολιτισμοί αιώνων, οι οποίοι σε πολλά έχουν συμπλεύσει και σήμερα συμπλέουν ακόμη περισσότερο. Σήμερα οι δυο χώρες μας παρά τις διαφορές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την έκταση και τον πληθυσμό, ακόμη και τα πολιτικά συστήματά, συνεργάζονται στενά και αρμονικά για να μπορέσει να εμπεδωθεί η Ειρήνη, η ευημερία και βεβαίως η πρόοδος σε ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος.
«Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ο δρόμος μέσα από τον οποίο η Κίνα βαδίζει προς τη Δύση και ιδίως προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα, επίσης, επιθυμεί και επιδιώκει τον προσανατολισμό της Κίνας και την επικοινωνία με τη Δύση και μέσα από τη συνεργασία των χωρών του Ευξείνου πόντου» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Χαιρετισμός Ν. Βούτση
Μήνυμα για την εθνική εορτή της Κίνας έστειλε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, το οποίο διάβασε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης.
«Η Ελλάδα και η Κίνα συνδέονται με μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς, παρά τη γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει. Οι σχέσεις ωστόσο δεν στηρίζονται στο παρελθόν, αλλά χαρακτηρίζονται από ένα δυναμικό παρόν και προσβλέπουν σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον» τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Οπως δείχνει και η επιλογή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στη φετινή ΔΕΘ, οι χώρες μας αντιλαμβάνονται τη δυνατότητα, αλλά και την αναγκαιότητα της περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων, σε πολλούς τομείς».
Στην εκδήλωση, στην κινεζική πρεσβεία, παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπουργοί Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, ο υφ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ