24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο

ECON 10

Αμετάβλητος παραμένει τον πρώτο μήνα του νέου έτους ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στις 95,1 μονάδες, επισημαίνεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας που εκπονεί το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
H επίδοση αυτή εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2015, αν και χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2014.
Στους επιμέρους τομείς, η τάση στους σχετικούς δείκτες είναι ήπια θετική σε Υπηρεσίες, Κατασκευές και Λιανικό εμπόριο, ενώ στη Βιομηχανία δεν καταγράφεται σημαντική μεταβολή. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται αρνητική τάση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη που αντισταθμίζει τις όποιες θετικές μεταβολές στους παραπάνω τομείς.
Ουσιαστικά, και ανεξάρτητα από επιμέρους κλαδικές διαφοροποιήσεις, οι επιχειρήσεις φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής, δεδομένης και της αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Ακόμη και αν τμήματα της πραγματικής οικονομίας έχουν σε ένα βαθμό τη δική τους δυναμική, το επιβαρυντικό ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον και κυρίως η καθυστέρηση στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας με πιθανή είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επηρεάζουν συνολικά τις προσδοκίες.
Στην πλευρά των καταναλωτών, πρόσθετες πιέσεις αναμένονται στα εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες επίσης θα επηρεάσουν κοστολογικά και τους αντίστοιχους εργοδότες.
Αναλυτικότερα:
– στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθενούν, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα.
– στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται ήπια και θετικά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξή της να επιδεινώνονται ελαφρά.
– στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται ήπια, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, αλλά και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
– στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται, ενώ σε όρους απασχόλησης οι σχετικές προβλέψεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα των δυσμενέστερων προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, για την εξέλιξη της ανεργίας και της πρόθεσης για αποταμίευση, η οποία και καταγράφει ιστορικό χαμηλό. Εξαίρεση αποτελούν οι προβλέψεις για τη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, οι οποίες δεν μεταβάλλονται.
Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη το οικονομικό κλίμα παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητο (+0,1) τον Ιανουάριο, φθάνοντας στις 107,9 μονάδες, ενώ στην ΕΕ επιδεινώνεται οριακά (-0,4), στις 108,7 μονάδες.
Αναλυτικότερα, στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση του κλίματος στα ίδια επίπεδα είναι αποτέλεσμα της ανόδου του σχετικού δείκτη στη Βιομηχανία (+0,8) και των αντισταθμιστικών τάσεων στο Λιανικό Εμπόριο (-1,3) και τις Κατασκευές (-0,7), όπου σημειώνεται επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών. Στις Υπηρεσίες (-0,2) και την καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,2) καταγράφεται σχετική σταθερότητα. Σε επίπεδο χωρών μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, το κλίμα επιδεινώθηκε μόνο στη Γαλλία (-0,6), ενώ βελτιώθηκε στην Ολλανδία (+1,3), την Ισπανία (+1,4), την Ιταλία (+1,3) και επί της ουσίας δεν μεταβλήθηκε στην Γερμανία (-0,3). Η λιγότερο καλή επίδοση των συνολικών προσδοκιών στην ΕΕ προέρχεται κυρίως από την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (-1,4), η οποία και αντιστάθμισε την αύξηση του σχετικού δείκτη στην Πολωνία (+2,0).
Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση με την Ευρωζώνη διαφοροποιούνται στις Υπηρεσίες, όπου και σημειώθηκε σημαντική πτώση.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ