12.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΘα περάσει η Ευρώπη τα βάσανα της Ελλάδας;

Θα περάσει η Ευρώπη τα βάσανα της Ελλάδας;

Αρθρο του Bloomberg σημειώνει ότι με τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού, ο κόσμος «θα πάρει μια γεύση απ’ όσα “τράβηξε” η Ελλάδα» κατά την κρίση χρέους.
Τα βάσανα της Ελλάδας με την κρίση χρέους μπορούν να διδάξουν τις χώρες που μάχονται με την πανδημία του κορονοϊού, αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg επιχειρώντας έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην ελληνική κρίση και τις συνέπειες του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο.
«Για έναν οδηγό για τους κινδύνους που απειλούν μια δημοκρατία της Ευρώπης όταν έχει δεχτεί ένα εξουθενωτικό οικονομικό σοκ, η Ελλάδα είναι ένα εύκολο παράδειγμα στην είσοδο της ηπείρου», αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Το άρθρο προσθέτει ότι μια συρρίκνωση τουλάχιστον 10% μπορεί να είναι άνευ προηγουμένου στα μεταπολεμικά χρόνια γα τα περισσότερα βιομηχανοποιημένα έθνη, «αλλά αυτή ακριβώς είναι η πρόβλεψη της UniCredit για τη ζώνη του ευρώ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, όταν βγουν από τη δίνη του κορονοϊού».
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα… μέσα από τα μηνύματα στους «τοίχους» της.
«Η εμπειρία που είχε η Ελλάδα μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά συγκρίσιμου βεληνεκούς και είχε σοβαρές συνέπειες τις οποίες οι πολιτικές τάξεις του κόσμου αξίζει να αναλογιστούν», επισημαίνουν οι αρθρογράφοι του Bloomberg.
Η ελληνική κρίση χρέους της τελευταίας δεκαετίας, όπως σημειώνεται, «κατάφερε ένα σφοδρό πλήγμα στην ανάπτυξη, όξυνε τη λιτότητα που έπληξε πρώτα τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και εκτόξευσε την ανεργία», ενώ προστίθεται ότι η οικονομική καταστροφή άνοιξε δρόμο στον εξτρεμισμό.


Σαμαράς: Είναι μια διδακτική ιστορία για τις συνέπειες των κρίσεων
Το δημοσίευμα φιλοξενεί δήλωση του Ελληνα πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά που σημειώνεται ότι η ελληνική κρίση, ήταν μια διδακτική ιστορία για το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες τέτοιου είδους κρίσεων.
«Είναι αδύνατον να αποφευχθούν οι κλυδωνισμοί», εξηγεί ο κ. Σαμαράς. «Οταν ο φόβος μετατρέπεται σε πανικό, τότε η δυσαρέσκεια μετατρέπεται σε οργή, και αυτό το μείγμα είναι εκρηκτικό».
Το Bloomberg προσθέτει:
«Παρόλο που δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο άσχημα θα πληγεί η παγκόσμια ανάπτυξη από την κρίση του κορονοϊού, φαίνεται ωστόσο ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα πάρει τουλάχιστον μια γεύση απ’ όσα “τράβηξε” η Ελλάδα».
Οπως σημειώνεται, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προειδοποιεί ότι 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενδέχεται να χαθούν φέτος, η Goldman Sachs αναμένει ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα φτάσει το 15%, ενώ κάποιοι οικονομολόγοι κάνουν συγκρίσεις ακόμα και με τη «Μεγάλη Ύφεση».
Πηγή sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ