18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει το 2017 σύμφωνα με...

Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει το 2017 σύμφωνα με την Standard & Poor’s

ECON 16

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s δεν αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μετακινηθεί από τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί για τη στήριξη της οικονομίας πριν από το 2018, παρά τις ενδείξεις επανόδου των πληθωριστικών πιέσεων.
Σε έκθεση του επικεφαλής οικονομολόγου του S&P για την Ευρώπη και ενός συναδέλφου του σημειώνεται ότι το 2017 είναι πιθανόν να επανακάμψει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, αλλά ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των πιο ευμετάβλητων προϊόντων, όπως του πετρελαίου – αναμένεται να παραμείνει υποτονικός και να δώσει στην ΕΚΤ το περιθώριο για να διατηρήσει τη στήριξή της.
«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιλέξει να δει την αύξηση των ενεργειακών τιμών ως προσωρινή», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας: «Η νομισματική πολιτική είναι πιθανόν να παραμείνει χαλαρή, έως ότου ο δομικός πληθωρισμός αυξηθεί με τρόπο βιώσιμο, πιθανόν όχι πριν από το 2018». Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, η ΕΚΤ μείωσε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ τον μήνα από τον Απρίλιο έναντι 80 δισ. ευρώ μηνιαίως σήμερα, αλλά το παρέτεινε ως το τέλος του 2017. Διατήρησε, επίσης, το βασικό επιτόκιό της αναχρηματοδότησης στο μηδέν και το επιτόκιό της αποδοχής καταθέσεων στο -0,4%. Στη συνέχεια – και μετά την αύξηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο – ορισμένοι οικονομολόγοι και αρμόδιοι για την πολιτική, κυρίως στη Γερμανία, κάλεσαν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ