14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ τέχνη της γαλλικής αρωματοποιίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Η τέχνη της γαλλικής αρωματοποιίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Η Αικατερίνη των Μεδίκων, γόνος παντοδύναμης οικογένειας της Φλωρεντίας, που έγινε βασίλισσα της Γαλλίας από το 1547 έως το 1559, πήρε μαζί της στο Παρίσι τον προσωπικό αρωματοποιό της, Renato Bianco, ο οποίος έθεσε τη βάση της σύγχρονης αρωματοποιίας.
Το 1720 ο Fargeon Elder, ο αρωματοποιός του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΕ’ και της γνωστής στην Ευρώπη «αρωματισμένης αυλής», λόγω της υπερβολικής χρήσης αρωμάτων, ίδρυσε τον γαλλικό οίκο αρωματοποιίας «Oriza L. Legrand». Τροφοδοτούσε τις μεγάλες αυλές (Ρωσία, Ιταλία, Αγγλία), τον Ναπολέοντα ΙΙΙ και παρουσίαζε τις δημιουργίες του σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Βιέννη και Παρίσι.


Το 1828 ο Pierre-Francois Pascal Guerlain, γιατρός και χημικός, ίδρυσε τον εμβληματικό οίκο Guerlain και με τα καινοτόμα προϊόντα του γεννιέται η σύγχρονη αρωματοποιία.
Πτυχές της ιστορίας του γαλλικού αρώματος και πρωτοπόροι δημιουργοί του, που αξιοποίησαν τη γνώση στον τομέα της χημείας και τη βελτίωση των τεχνικών απόσταξης και οδήγησαν την αρωματοποιία στο επίπεδο της τέχνης, αναδεικνύονται στην έκθεση «Fragrances», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου «Nouvelle Amicale».
Κεντρικό τμήμα της έκθεσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Allatini – Dassault, αποτελούν η μοναδική συλλογή της συλλέκτριας αρωμάτων, δικηγόρου και μέλους του Συλλόγου, Ζωής Κουμπή, αλλά και ιδιαίτερες επιλογές που προσφέρουν φίλες του Συλλόγου.
«Είχα ανέκαθεν πάθος με τα αρώματα, με μυρωδιές που μας ταξιδεύουν και είναι ένα στοιχείο της προσωπικότητάς μας. Σε αυτή την έκθεση παντρεύουμε το παρόν με το παρελθόν. Ο επισκέπτης μπορεί να δει αρώματα άλλων δεκαετιών, από τις αρχές του αιώνα, που ενδεχομένως έχουν καταργηθεί και τα γνωρίζει μόνο από φωτογραφίες και άλλα που ποτέ δεν έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά, όπως το Bal a Versailles του Jean Desprez, επιτομή του αρώματος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια της έκθεσης και συλλέκτρια αρωμάτων, Ζωή Κουμπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ