19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΗ Πάφος των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων συναντά τους απογόνους των Βίκινγκ

Η Πάφος των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων συναντά τους απογόνους των Βίκινγκ

DECON 1

Η Πάφος, του βασιλιά Κινύρα και της ελληνικής μυθολογίας και το Ααρχους, ένας αρχαίος οικισμός των Βίκινγκ στη Δανία, ανακηρύχθηκαν Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες για το 2017, θεσμός που αποσκοπεί, από την ίδρυσή του το 1985, να αναδείξει την πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης και να φέρει πιο κοντά τους ευρωπαίους πολίτες μεταξύ τους και με την ιστορία των ευρωπαϊκών πόλεων.
Πάφος
Η καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού θα κτυπά όλο το 2017 στην Πάφο.
Γύρω στους 1.500 δημιουργούς, 152 έργα και 300 δράσεις θα πλαισιώσουν μια χρονιά γιορτής, διαλόγου και ανταλλαγής, που αναμφίβολα θα σημαδέψει την πόλη και τους ανθρώπους της, όπως πιστεύουν οι εμπνευστές του προγράμματος, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους της καθημερινότητας προς την πλευρά του πολιτισμού, της τέχνης και της ομορφιάς.
Η επίσημη τελετή ανάληψης του θεσμού από την Πάφο θα γίνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα τη μεγάλη συναυλία της Αλκηστης Πρωτοψάλτη στην αναβαθμισμένη πλατεία του Δημαρχείου της πόλης.
Η κεντρική ιδέα του Προγράμματος «Πάφος 2017» συνοψίζεται στον τίτλο «Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Πάφος 2017», Χ. Πατσαλίδης, τονίζοντας πως η ιδέα αυτή βασίζεται σε μια παράδοση χιλιάδων χρόνων, τότε που ο πολιτισμός αναπτυσσόταν σε ανοιχτούς χώρους και στην παραδοχή ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για έναν νέο τρόπο σκέψης, ζωής και αντίδρασης, ώστε να μπορούμε να επανασυνδέσουμε τους ανθρώπους με τους ανοιχτούς χώρους της περιοχής μας.
Η ιδέα αφορά επίσης την ανεκτικότητα, την αποδοχή, την ενθάρρυνση και την ενσωμάτωση των διαφόρων πολιτισμών, ιδεών και πεποιθήσεων.
Αυτό το νόημα ενσαρκώνει επίσης το σύνθημα «Συνδέοντας Ηπείρους – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς», εμπνευσμένο από το γεγονός πως η Πάφος ήταν πάντα το σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου και μέσα από τη σύγχρονη πολυπολιτισμική πραγματικότητά της φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης που θα συνδέει Ανατολή και Δύση.
«Η γεωγραφική της εγγύτητα με την Τουρκία, τη Συρία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και με την ηπειρωτική Ευρώπη, δίνει στην Πάφο τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως γέφυρα πολιτισμού μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Τονίζει, ακόμη, την ανάγκη για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Σε ό,τι αφορά την πλειάδα εκδηλώσεων και δράσεων που θα λάβουν χώρα το 2017 στην Πάφο, ο κ. Πατσαλίδης τόνισε πως «για πρώτη φορά θα έχουμε θεατρική παράσταση μέσα στον χώρο των ψηφιδωτών της Πάφου, καθώς και διήμερο πολιτιστικό φεστιβάλ στην Πέτρα του Ρωμιού. Επίσης, χρησιμοποιήσαμε τις παραλίες της Πάφου, πρόσθεσε, για να καταστήσουμε θεσμό το «Φεστιβάλ Καλοκαιρινού Κινηματογράφου».
Μία από τις σημαντικές εκδηλώσεις είναι αυτή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες Ορχήστρες παγκόσμια, η οποία με το Πρωτομαγιάτικο Κονσέρτο της, θα συγκεντρώσει εκατομμύρια βλέμματα απ’ όλο τον κόσμο στην Πάφο, καθώς θα μεταδοθεί απευθείας από το γερμανικό κρατικό κανάλι, ενώ αυξημένο ενδιαφέρον θα έχει και η εκδήλωση που θα γίνει στην Πέτρα του Ρωμιού με τον Goran Bregovic τον Αύγουστο.
Η Πάφος, που αριθμεί 88.266 κατοίκους, έχει ιστορία 4000 χιλιάδων χρόνων και υπήρξε πρωτεύουσα της Κύπρου κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Η ιστορία της, σε συνδυασμό με την πολυπολιτισμικότητα που συνδυάζει σήμερα, αφού αποτελεί τουριστικό προορισμό, της προσδίδει ιδιαίτερη αίγλη. Το κάστρο της Πάφου, το θέατρο, οι τάφοι των Βασιλέων και τα γνωστά ψηφιδωτά δάπεδα πλέον γίνονται η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. «Είναι τιμή, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρώπη, που η UNESCO συμπεριέλαβε τους αρχαιολογικούς χώρους της «Νέας Πάφου» και της «Παλαίπαφου» στον κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», δήλωσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά).
Ααρχους
Το Ααρχους είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Δανία, με πληθυσμό 335.558 κατοίκους. Ενας αρχαίος οικισμός των Βίκινγκ που ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα. Είναι η παλαιότερη αλλά και η νεότερη πόλη της χώρας, καθώς το 13% του πληθυσμού είναι φοιτητές. Τα αξιοθέατα της πόλης συμπεριλαμβάνουν το μουσείο Τέχνης του Ααρχους, την παλιά πόλη και το μουσείο Moesgaard, που φιλοξενεί μεγάλη αρχαιολογική συλλογή. Η πόλη είναι επίσης γνωστή και για τη μουσική της παράδοση και ιστορία.
«Βαφτίστηκα στον Καθεδρικό ναό του Ααρχους το Φεβρουάριο του 1945. Ηταν η τελευταία φάση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τα μοναδικά δύο άτομα που δεν είχαν ψεύτικα ονόματα ήταν η μητέρα μου και εγώ. Το πάρτι μετά τη βάφτιση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο του Marselisborg, καθώς οι γονείς μου ήταν γιατροί και έμεναν εκεί. Φυσικά, κανείς δεν μπορούσε να βρει καλό κρασί εκείνο τον καιρό, ωστόσο ήταν μια ευχάριστη ημέρα. Και ακόμα και αν η οικογένειά μου μετακόμισε στην Κοπεγχάγη όταν εγώ ήμουν μόλις 1,5 ετών, εξακολουθώ να νιώθω βαθιά μέσα μου τη σύνδεση με την πόλη και ιδιαίτερα με τον καθεδρικό ναό του Ααρχους. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και το Κίνημα της Αντίστασης έπαιζαν σημαντικό ρόλο σε όλες τις ιστορίες των παιδικών μου χρόνων και επομένως είναι μεγάλο κομμάτι στην φαντασία μου και τη ζωή μου», δήλωσε η Μαργκρέτ Αούκεν (Δανία, Πράσινοι).
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ