20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΗ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιστρέφει στην κορυφή της Football Money League

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιστρέφει στην κορυφή της Football Money League

ECON 8

Τα έσοδα των 20 κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων στον κόσμο έφτασαν τα ΕΥΡΩ7,4 δις την περίοδο 2015/16, καταγράφοντας αύξηση ύψους 12% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την 20η έκδοση Football Money League της Deloitte, εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκαν στις τρεις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης Money League, πράγμα που είχε συμβεί και στην πρώτη Money League την περίοδο 1996/7. Και οι τρεις αυτές κορυφαίες ομάδες είναι οι πρώτες που ξεπέρασαν το φράγμα των ΕΥΡΩ600 εκατ. εσόδων την περίοδο 2015/16. Στις 20 εκδόσεις της κατάταξης Money League, έχουν συμπεριληφθεί 42 διαφορετικές ομάδες από όλο τον κόσμο, με μόνο 10 από αυτές να εμφανίζονται σε κάθε κατάταξη. Μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ρεάλ Μαδρίτης έχουν λάβει έως τώρα την 1η θέση της κατάταξης.
Ανάκαμψη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
To 2017 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επανακτά την 1η θέση της Football Money League, ανατρέποντας την πρωτιά που είχε για 11 συνεχόμενα χρόνια η Ρεάλ Μαδρίτης. Τα έσοδα των ΕΥΡΩ689 εκατ. (ΛΙΡΕΣ ΑΓΓΛΙΑΣ 515,3 εκατ.) της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ από ποδοσφαιρική ομάδα και η αύξηση αυτή παρατηρείται και στις 3 κατηγορίες εσόδων (αγώνες, μεταδόσεις και διαφημίσεις) σε σύγκριση με το 2014/15. Τα έσοδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τους αγώνες και τις μεταδόσεις αυξήθηκαν με την επιστροφή της ομάδας στο ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά τα έσοδα από τις διαφημίσεις ύψους ΕΥΡΩ100 εκατ. (ΛΙΡΕΣ ΑΓΓΛΙΑΣ 71 εκατ.) ήταν αυτά που οδήγησαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην 1η θέση.
Ο Dan Jones, Partner του Sports Business Group της Deloitte, δήλωσε: «Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χρειάστηκε να περιμένει 11 χρόνια να επανακτήσει τη θέση της ως η πρώτη ομάδα στον κόσμο με κριτήριο τα έσοδα και ουσιαστικά τα έσοδά της από τις διαφημίσεις συντέλεσαν στο κατόρθωμα αυτό. Τα τελευταία χρόνια, η ικανότητα της ομάδας να διασφαλίσει μεγαλύτερες σε αξία εμπορικές συναλλαγές σε σχέση με τις αντίπαλες ομάδες, αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην επανάκτηση της 1ης θέσης της ομάδας στην κατάταξη της Money League.»
«Ομως, θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης για τη διατήρηση της 1ης θέσης στην έκδοση της επόμενης χρονιάς, καθώς δε θα έχει αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ, η Λίρα θα αποδυναμωθεί έναντι του Ευρώ, και μακροπρόθεσμα, οι άλλες ομάδες θα απαιτήσουν παρόμοιες εμπορικές συμφωνίες, χρησιμοποιώντας την περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως παράδειγμα.»
Η δύναμη της Πρέμιερ Λιγκ
8 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ κατατάσσονται στις φετινές 20 κορυφαίες ομάδες, κρατώντας το ρεκόρ της σταθερό σε σχέση με την περσινή χρονιά. Σε αυτή την αξιοσημείωτη χρονιά, η Λέστερ Σίτι μαζί με το πρωτάθλημα κατακτά την 20η θέση της Money League. Ενισχυμένη από την αγωνιστικά επιτυχημένη σεζόν, τα έσοδα (ΕΥΡΩ172,1 εκατομ.) που είχε την περίοδο 2015/16 αντιπροσωπεύουν περίπου πέντε φορές τα έσοδα που είχε ακριβώς πριν δύο περιόδους το 2013/14.
Από την άλλη πλευρά, η Αρσεναλ, η Τσέλσι, η Λίβερπουλ και η Τότεναμ παρέμειναν στην 7η , 8η , 9η και 12η θέση αντίστοιχα. Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η άνοδος της Μάντσεστερ Σίτι για πρώτη φορά στην 5η θέση των κορυφαίων ομάδων, ακολουθώντας μια επιτυχημένη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Αγγλία έχει 2 ομάδες στην κορυφαία πεντάδα από το 2011/12. Η άλλη αγγλική ομάδα είναι η Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ που κατέλαβε την 18η θέση.
Ο Tim Bridge, senior manager της Deloitte, προσθέτει: «Η Money League συνεχίζει να αποδεικνύει τη σε βάθος οικονομική δύναμη της Πρέμιερ Λιγκ. Η εμφάνιση της Λέστερ Σίτι δείχνει ότι η αγωνιστική επιτυχία στην Πρέμιερ Λιγκ μπορεί να δώσει μια ευκαιρία στις ομάδες να ενταχθούν στις 20 κορυφαίες θέσεις.»
«Με τη Λέστερ να έχει ήδη προκριθεί αυτό το χρόνο στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, μπορούμε να αναμένουμε τη διατήρηση της ομάδας αυτής στις 20 κορυφαίες θέσεις και πιθανώς της άνοδό της μέσα στην εικοσάδα.»
Ευρωπαϊκή ελίτ
Η κορυφαία πεντάδα συμπληρώνεται από τη Μπάγερν Μονάχου στην 4η θέση και με την Παρί Σεν Ζερμέν να πέφτει στην 6η θέση. Για μια ακόμα φορά η Παρί Σεν Ζερμέν αποτελεί τη μοναδική γαλλική ομάδα της κατάταξης της Money League και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης τη μοναδική ομάδα της Ρωσίας. Η Ιταλία συμμετέχει με τέσσερις ομάδες στους 20 κορυφαίους της κατάταξης. Η Γιουβέντους βρίσκεται στην 10η θέση, με τη Ρόμα (15η) να ξεπερνά τις άλλες ιταλικές ομάδες ακόμα και την Μίλαν (16η) για πρώτη φορά στην ιστορία της Money League. H Ιντερ Μιλάνου συμπληρώνει τις ιταλικές συμμετοχές, παραμένοντας όμως στην 19η θέση. Ωστόσο, οι πρόσφατες συμφωνίες σχετικά με τη μετάδοση των αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ θα δώσει μια σημαντική ώθηση στα έσοδα των αγγλικών ομάδων στην κατάταξη της Money League της επόμενης χρονιάς, και έτσι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τόσο για τη Μίλαν όσο και για την Ιντερ Μιλάνου να μην ανήκουν στις 20 κορυφαίες ομάδες την επόμενη χρονιά.

ECON 8A

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ