22 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ Λιβύη εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να υπογράψει το μνημόνιο

Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να υπογράψει το μνημόνιο

Προϊόν εκβιασμού από την Τουρκία προς την κυβέρνηση της Λιβύης χαρακτήρισε το κείμενο του μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι είναι απολύτως κενό περιεχομένου.
«Αυτό που έκανε η Τουρκία είναι περισσότερο από προκλητικό, είναι κενό απολύτως περιεχομένου» σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι αυτό «έγινε για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα».
«Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλιο και είχαν γίνει μια σειρά από ενέργειες για να αποτραπεί», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία εξαιτίας προφανώς των προωθήσεων των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ τις τελευταίες μέρες υπέγραψε το κείμενο. Η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα, η οποία θα επιδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, με το οποίο θα καταδειχθεί η απόλυτη κενότητα του περιεχομένου του».
«Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, επιδιώκει φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και με την Τουρκία, δεν πιστεύει στην επίλυση των διαφορών διά της βίας και δεν πιστεύει στην πολιτική των κανονιοφόρων. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει δυνατότητες και τη θέληση να προστατεύσει το εθνικό της έδαφος και τον εθνικό της χώρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστια αυτοπεποίθηση, που την έδωσε η έξοδος απ’ τη χειρότερη οικονομική κρίση που έζησε στην ιστορία της. Η Ελλάδα μπορεί να είναι ψύχραιμη γιατί έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της και να επιβάλει τα δίκαιά μας».
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως ασκείται, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Η στόχευση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία έχει διατυπωθεί με τον πιο πανηγυρικό τρόπο από τον θεωρητικό της και πρώην υπουργό εξωτερικών τον κ. Νταβούτογλου, ήταν μηδέν πρόβλημα στα σύνορά μας. Η Τουρκία, με την πολιτική την οποία ασκεί, έχει καταφέρει να έχει πρόβλημα σε όλα της τα σύνορα. Δεν υπάρχει ένας απ’ τους γείτονας της με τον οποίο η Τουρκία που να μην έχει προβλήματα».
«Κατά συνέπεια εγώ αυτό που μπορώ να κάνω είναι να προασπίζω, σύμφωνα με τις εντολές του πρωθυπουργού, αλλά κυρίως με τις επιταγές του Συντάγματος, τα συμφέροντα του τόπου μας και από εκεί και πέρα η Τουρκία ας βρει τις δικές της προτεραιότητες. Αυτό που λέμε ειλικρινά προς τους Τούρκους συνομιλητές, είναι ότι αυθαιρεσίες και ενέργειες πέραν του διεθνούς δικαίου δεν βοηθούν την Τουρκία. Τον τελευταίο καιρό ακόμα και η Τουρκία έχει αναγκαστεί σε κάθε διατύπωση σκέψης της να προσθέτει το διεθνές δίκαιο. Οι παλιοί λεονταρισμοί υπάρχουν μεν, αλλά πάντοτε πλέον η Τουρκία τουλάχιστον σε επίπεδο ισχυρισμών έχει αναγκαστεί να επικαλείται το διεθνές δίκαιο».
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ώστε να μπορέσει να καταλήξει σε σημεία συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Υπενθύμισε δε πως θέση κατά της Τουρκίας έχουν λάβει οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος.
Σχολιάζοντας την τελευταία προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας είπε: «Η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων και σε όξυνση κλίματος. Συνήθως αυτά τα πράγματα θυμίζουν προτεραιότητες εσωτερικής πολιτικής ατζέντας της Τουρκία. Δεν έχουμε λόγο να ακολουθήσουμε τους Τούρκους, ούτε να παίξουμε το παιχνίδι τους, ούτε να μετατραπούμε σε ακούσιους υποστηρικτές της δημοφιλίας του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του στο εσωτερικό της Τουρκίας».
«Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά επί των θεμάτων. Αν η Τουρκία θέλει τώρα να διαφωνήσουμε για θέματα που αφορούν τους πολέμους του ‘12 και του ‘22, τον πόλεμο της Ελληνικής Ανεξαρτησία ή τα θέματα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε στο πλαίσιο ιστορικών συζητήσεων και όχι στο πλαίσιο άσκησης πολιτικής».
Τέλος, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό σημείωσε πως η Ελλάδα ζητά και σ’ αυτό το θέμα την τήρηση της νομιμότητας και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι χιλιάδες άνθρωποι, θυμίζω ότι το 2019 είναι πάνω από 55.000, πέρασαν χωρίς να καταλάβει κανένας τίποτα στην Τουρκία». «Ωστόσο, η Ελλάδα αναγνωρίζει και κατανοεί ότι η Τουρκία έχει φιλοξενήσει άνω των 3,5 εκατ. ανθρώπων, κυρίως λόγω του πολέμου στη Συρία», κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Παναγιωτόπουλος: «Θα προασπίσουμε με σχεδιασμό και σύνεση τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα εθνικά δίκαιά μας»
Την ετοιμότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα εθνικά δίκαια και κυριαρχικά δικαιώματα της, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής περί αποστολής γαλλικού πλοίου νοτίως της Ρόδου, ανατολικά της Κρήτης, ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας παρατήρησε ότι η Γαλλία αποτελεί ένα ιστορικό και στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας και κάνει τις κινήσεις της. Υπενθύμισε δε, ότι στη συνάντηση του με τη Γαλλίδα υπουργό ‘Άμυνας είχε ζητήσει να μάθει την αντίδραση της Γαλλίας στις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και την επομένη η Γαλλία έστειλε μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο στην περιοχή συμφερόντων της. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια της και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενίσχυση και εμβάθυνση των συμμαχιών σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και με χώρες της περιοχής, επανέλαβε. Το παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο αφορά στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και η Τουρκία διεκδικεί το μερίδιό της λειτουργώντας αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο αλλά με το δίκαιο του ισχυρού. Όταν ο συνομιλητής σου βγάζει πιστόλι τότε πρέπει να βγάλεις και εσύ πιστόλι λαδωμένο και γεμάτο και μετά συζητάμε, σχολίασε περαιτέρω.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παναγιωτόπουλος διέψευσε δημοσίευμα των Times περί ενίσχυσης των δυνάμεων στην Κρήτη. Μίλησε για ψευδείς ειδήσεις τις οποίες ενέταξε στο σύστημα στο προπαγάνδας εναντίον των ελληνικών θέσεων. Η διάταξη των δυνάμεων είναι σύμφωνα με το σχεδιασμό, κατέστησε σαφές.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί συντριβής των Ελλήνων, ότι η Ελλάδα θέλει πόλεμο κλπ, καθώς και την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την ομιλία του πρωθυπουργού για τη γενοκτονία των Ποντίων, ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας τα ενέταξε στο πλαίσιο των εμπρηστικών προκλητικών και επιθετικών δηλώσεων της γείτονος σε βάρος της Ελλάδας και τα απέδωσε σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Είναι νωπές και ζωντανές οι μνήμες για τη γενοκτονία των Ποντίων, ένα ιστορικό γεγονός πρόσθεσε. Σημείωσε δε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό να μην κτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για ΜΟΕ όταν υπάρχουν αυτές οι εμπρηστικές δηλώσεις, υπογράμμισε. Πρόκειται για ένα βήμα μπρος και για δύο, τρία μετά το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης πίσω. Το είχα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογο μου Χουλούσι Ακάρ και εκείνος τότε επιδοκίμασε, πρόσθεσε.
Παρατήρησε δε ότι πάντα και παντού υπάρχουν «γεράκια». Το Πεντάγωνο -σ.σ. ΥΕΘΑ- δεν είναι περιστερώνας. Υπάρχουν πολλές απόψεις. Η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις πολιτικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Η κυβέρνηση υιοθετεί τις τελικές αποφάσεις. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε με σχεδιασμό και σύνεση τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα εθνικά δίκαια, διεμήνυσε.
Όσον αφορά στη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι να ελεγχθεί ο Έβρος με περισσότερο προσωπικό από την αστυνομία και το Στρατό με καλύτερα συστήματα επιτήρησης, περισσότερους φράχτες, θαλάσσιες περιπολίες. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα χρηματοδοτήσει την αγορά καλύτερων καμερών κατά μήκος της συνοριογραμμής, πρόσθεσε.
Το σχέδιο που εκπονείται περιλαμβάνει και τη δημιουργία κλειστών χώρων αποκλειστικά για τους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται και όχι τους πρόσφυγες, καθώς διαπιστώνεται ότι η πλειοψηφία αυτών που εισέρχονται από τον Έβρο δεν είναι πρόσφυγες αλλά έρχονται για άλλους λόγους. Υπενθύμισε δε και το νόμο που ψηφίσθηκε για την επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγιπ Ερντογάν, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το θέμα των ροών λέγοντας ότι η Ελλάδα ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις της και δεν ήταν εντάξει η Τουρκία. Δεν έλεγξε τις ροές. Ο Τούρκος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη στην Ευρώπη και ζήτησε «να ρίξει τον παρά» στην Τουρκία για την επίλυση του θέματος. Η Ελλάδα, επανέλαβε, θα μπορούσε να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Όσον αφορά στο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι στη συνάντηση δεν αναλύθηκε με νομική επιχειρηματολογία και επανέλαβε ότι κυρώθηκε μεν από την τουρκική Βουλή αλλά δεν θα είναι εύκολο να κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης, καθώς δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση που την υπόγραψε.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ήταν μια καλή συνομιλία σε καλό κλίμα, ένας ζωντανός διάλογος, δεν είχε επίδειξη μαγκιάς αλλά εκφορά συγκροτημένου λόγου, ο πρωθυπουργός κοίταξε στα ίσια παλληκαρίσια τον συνομιλητή του. Σε κάποια θέματα συμφωνήσαμε, σε αρκετά διαφωνήσαμε. Δεν είχαμε την ψευδαίσθηση ότι θα τα βρίσκαμε σε όλα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ