19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ καγκελάριος Μέρκελ στη δίνη μιας κυβερνητικής κρίσης

Η καγκελάριος Μέρκελ στη δίνη μιας κυβερνητικής κρίσης

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ και η πιο δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού της συνασπισμού συναντώνται ξανά σήμερα σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική, η οποία απειλεί τη γερμανική κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι η πολιτική της Μέρκελ απέναντι στους αιτούντες άσυλο, την οποία οι Βαυαροί σύμμαχοί της της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) θέλουν να σκληρύνουν.
Ο πρόεδρος του CSU και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, πρότεινε χθες να παραιτηθεί και από τις δύο ιδιότητές του στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κόμματος, η οποία διήρκησε 12 ώρες. Τελικά ανέστειλε την απόφασή του.
«Δήλωσα ότι θα θέσω και τις δύο ιδιότητές μου στη διάθεση της καγκελαρίου και θα εξακολουθήσω να το κάνω τις τρεις επόμενες ημέρες», επεσήμανε ο Ζέεχοφερ τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα.
Στο μεταξύ συνομιλίες είναι προγραμματισμένες για σήμερα το απόγευμα σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του CSU και του CDU της καγκελαρίου «με την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η διαφωνία αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία αλλά έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα της ΕΕ. Ο Ζέεχοφερ θέλει να μην τους επιτρέπεται η είσοδος στο γερμανικό έδαφος, κάτι που αρνείται η Μέρκελ ώστε να μην δημιουργηθεί «ντόμινο» στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του CSU πρόσφερε τρεις εναλλακτικές μιλώντας στα στελέχη του κόμματος: είτε να παρακάμψει τη Μέρκελ και να χρησιμοποιήσει το αξίωμά του ως υπουργός Εσωτερικών επιβάλλοντας τις επαναπροωθήσεις, κάτι που όμως θα οδηγήσει στην αποπομπή του και την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού, είτε να υποχωρήσει, είτε να παραιτηθεί. Προς το παρόν προκρίνεται η τρίτη λύση.
Ομως η παραίτηση Ζέεχοφερ ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη γερμανική κυβέρνηση. Το ερώτημα που θα τεθεί τότε είναι αν θα εγκαταλείψει και το κόμμα και την κυβέρνηση συνασπισμού. Αν συμβεί αυτό, η Μέρκελ δεν θα έχει πια την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ