21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΗ Ιαπωνία τιμώμενη χώρα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ animation του Ανεσί της Γαλλίας

Η Ιαπωνία τιμώμενη χώρα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ animation του Ανεσί της Γαλλίας

Το 43ο Φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων του Ανεσί στην ανατολική Γαλλία, το μεγάλο παγκόσμιο ραντεβού του τομέα, άνοιξε τις πύλες του την περασμένη Δευτέρα, υπό το έμβλημα της Ιαπωνίας, τιμώμενης χώρας φέτος, σε μια διοργάνωση που καλείται να γίνει όλο και πιο ανοικτή στο μεγάλο κοινό.
Περισσότερες από 500 ταινίες θα προβάλλονται επί έξι ημέρες στις όχθες της λίμνης της Ανω Σαβοΐας, από τις οποίες 214 θα μετάσχουν στο διαγωνιστικό σκέλος.
Φέτος, το βλέμμα είναι στραμμένο στον γιαπωνέζικο κινηματογράφο κινουμένων σχεδίων, του οποίου τα εκατό χρόνια γιορτάστηκαν το 2017. Μια χώρα, δεύτερος παγκόσμιος παράγοντας στον τομέα μετά τις ΗΠΑ, που το φεστιβάλ ήδη τίμησε το 1999.
«Πριν από 20 χρόνια, η Γαλλία, η Ευρώπη και ο κόσμος ανακάλυπταν όλο και περισσότερο τα γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια μέσα από τις ταινίες του Χαγιάο Μιγιαζάκι ή του Ισάο Τακαχάτα», του σκηνοθέτη του «Τάφου των πυγολαμπίδων», ο οποίος πέθανε το 2018, υπογραμμίζει ο Μάικλ Μαρίν, ο νέος διευθυντής του Citia, του ιδρύματος που οργανώνει το φεστιβάλ.
«Το γιαπωνέζικο animation έχει ασφαλώς εξελιχθεί από τότε, έγινε πασίγνωστο, κέρδισε θεατές και θαυμαστές. Αυτή είναι ευκαιρία και για εμάς να δείξουμε την πλούσια συγκομιδή animation από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και ποιοί είναι οι νέοι δημιουργοί του στην Ιαπωνία στους οποίους πρέπει να υπολογίζουμε».
Τρεις ταινίες μεγάλου μήκους από την Ιαπωνία θα μετάσχουν στον διαγωνισμό, ενώ θα πραγματοποιηθούν επίσης εκδηλώσεις και μαθήματα κινηματογράφου που αναδεικνύουν τη δυναμική των γιαπωνέζικων κινουμένων σχεδίων.
Ανάμεσα στους δημιουργούς, ο Γιοΐτσι Κοτάμπε, συνεργάτης του Ισάο Τακαχάτα, θα είναι τιμώμενο πρόσωπο όπως και ο Γιοσιάκι Νισιμούρα, ιδρυτής και παραγωγός του στούντιο κινουμένων σχεδίων Ponoc (ιδρύθηκε το 2015 με παλιούς συνεργάτες του διάσημου στούντιο Ghibli), ο οποίος θα είναι φέτος μέλος της κριτικής επιτροπής, μαζί μεταξύ άλλων με την παραγωγό Ζουλί Γκαγιέ.
Ο Μασαάκι Γιουάσα, που απέσπασε το 2017 στο Ανεσί το βραβείο Cristal καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους για το «Lu Over the Wall», επιστρέφει στον διαγωνισμό με την ταινία «Ride your wave».
Διεθνές φεστιβάλ
Εκτός από το γιαπωνέζικο animation, άλλες ταινίες αναμένεται να προβληθούν στο φεστιβάλ, όπως το «Playmobil, The movie», η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους εμπνευσμένη από τους χαρακτήρες του Playmobil που άνοιξε τον χορό.
Οπως κάθε χρόνο, τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο θα κατέχουν σημαντική θέση στο Ανεσί μαζί, μεταξύ άλλων, με την παρουσίαση από τη Disney των πρώτων πολυαναμενόμενων σκηνών από τη «Βασίλισσα του χιονιού 2» και τη γαλλική αβάν-πρεμιέρ του «Toy Story 4».
Το Ανεσί θα τιμήσει επίσης φέτος έναν πιο «βιοτεχνικό» κινηματογράφο, δίνοντας ένα τιμητικό Cristal στον 79χρονο Γάλλο Ζαν-Φρανσουά Λαγκιγιονί, πρωτοπόρο και μεγάλη μορφή του animation στη Γαλλία («Le Chateau des singes», «Louise en hiver»), ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Le Voyage du prince».
Επιβεβαιώνοντας μια τάση των τελευταίων ετών, το φεστιβάλ θα στραφεί επίσης σε μεγάλο βαθμό σε ταινίες που απευθύνονται στο ενήλικο κοινό εξετάζοντας μερικές φορές σοβαρά θέματα, με τη συμμετοχή στο διαγωνιστικό σκέλος τριών ταινιών που παρουσιάστηκαν σε παράλληλα διαγωνιστικά σκέλη στις Κάννες, όπως το «J’ai perdu mon corps» του Ζερεμί Κλαπέν, που βραβεύτηκε με το μεγάλο βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής των Καννών.
«Τα Χελιδόνια της Καμπούλ» των Ζαμπού Μπρετμάν και Ελεά Γκομπέ-Μεβελέκ, μια διασκευή του μυθιστορήματος του αλγερινού συγγραφέα με το λογοτεχνικό γυναικείο ψευδώνυμο Γιασμίνα Κάντρα και «La famosa invasione degli orsi in Sicilia» («Η περίφημη εισβολή των αρκούδων στη Σικελία) του Λορέντζο Ματότι από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντίνο Μπουτζάτι, ήταν επίσης και οι δύο στις Κάννες και θα διεκδικήσουν ένα βραβείο στο Ανεσί.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ