20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ ευημερία με οικολογικό πρόσημο, κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης

Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο, κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης

Με αναφορά στα θύματα της Marfin, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ακριβώς 10 χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρευσε τη ζωή τη τυφλή βία και ο διχασμός, οι μολότοφ των κουκουλοφόρων που πλήγωσε την Ελλάδα ολόκληρη. Τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μια ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας. Ποτέ πιά.», τόνισε ο πρωθυπουργός
Μιλώντας στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κριτική που γίνεται. «Θέλω να θυμίσω στο Σώμα από την πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις, είχα τονίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε.
Ανέφερε, ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην υπερύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις σε θέματα περιβάλλοντος. «Βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών».
Σημείωσε ότι ο αντίπαλος τόσο της ανάπτυξης όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι συχνά ένας και κοινός, η φοβική γραφειοκρατία.
«Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται απόλυτα με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον.
Η Ελλάδα, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες, καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση της κλιματικές αλλαγής», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Δρομολογούμε δημιουργία οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής
Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα «ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι αποτελούν αυτά τα προβλήματα δραματικές ελλείψεις για ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος» και επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται «τα στάδια για εξέταση και χρόνοι για έκδοση περιβαλλοντικών αδειών εναρμονίζονται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «προσπαθώ να καταλάβω αν επί της αρχής υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφωνία για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση». «Θα ήθελα όταν γίνεται κριτική σε αυτή την αίθουσα να μην θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδιαιτερότητα. Η αντιπολίτευση να μας υποδείξει σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται κάτι διαφορετικό στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων», τονισε και προσέθεσε:
«Στη δική μας αντίληψη αυτές οι πολιτικές αποτελούν μεγάλες ευκαιρίες που ήδη αξιοποιούνται. Έχουμε πετύχει τους στόχους για το 2020 ως προς τη μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Στόχους για περαιτέρω διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οργανώνουμε απόσυρση μεγάλων λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα και μεθοδικότερα από κράτη ισχυρότερα όπως η Γερμανία.
Ουσιαστική, συνολική προστασία φυσικού περιβάλλοντος με αναδιάρθρωση όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον. Με οριστική αποσαφήνιση του καθεστώτος στις περιοχές Natura και με νέους δασικούς χάρτες».
Σημειώνοντας ότι οι φορείς διαχείρισης δεν ήταν τελικά αποτελεσματικοί, δεν είχαν τα κατάλληλα μέσα και συντονισμό ανακοίνωσε «Γι’ αυτό δρομολογούμε δημιουργία οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής».

Υποκριτική η κριτική ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των εξορύξεων πετρελαίου
Σχετικά με τη συζήτηση για τις περιοχές Natura, ο πρωθυπουργός είπε πως «έγινε μεγάλη φασαρία, υπήρχε ένταση από πλευράς αντιπολίτευσης αναντίστοιχη με το κλίμα δημιουργικού διαλόγου που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στη Βουλή» και προσέθεσε.
«Τι κάνουμε λοιπόν; Αυτό που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τις χωρίζουμε σε 4 ζώνες. Οι χρήσεις γης ανάλογα με το βαθμό προστασίας. Άλλη η περίπτωση του Ολύμπου ή του φαραγγιού της Σαμαριάς που πρέπει να είναι απόλυτη.
Η σημερινή αδιαφάνεια, οι συχνές τοπικές αυθαιρεσίες, δίνουν τη θέση τους σε ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο που θα ορίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται».
Αναφερόμενος στο το ζήτημα των εξορύξεων πετρελαίου, είπε πως αποτελεί μια σημαντική διαφωνία επί της αρχής.
«Φαντάζομαι ότι η κριτική που ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον υποκριτική διότι ο χάρτης που κατέθεσε ο υπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής τα λέει όλα. Οικόπεδα που αδειοδοτήσατε ήταν Natura» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε: «Με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που βρίσκονται σήμερα είναι αμφίβολο αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα μας».
Οι νέες ρυθμίσεις εισάγουν σύγχρονη οπτική για προστασία ελληνικής φύσης
«Το νομοσχέδιο βάζει τάξη στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών. Όλη η διαδικασία πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης», προσέθεσε ο πρωθυπουργός .
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο
Από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος σε κάθε είδος πλαστικής σακούλας με εξαίρεση της βιοδιασπώμενες.
Οι δημότες πολλών δήμων που αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα θα μπορούν να συνδέονται στα κεντρικά δίκτυα αποχέτευσης.
Πρώτον φέρνει ένα βήμα μπροστά τη χώρα σε τομείς που θα τους χαρακτήριζα τριτοκοσμικούς. Βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων, των χωματερών.
Δεύτερον, στρέφει τη χώρα προς την ενέργεια που θα παράγεται από αέρα, ήλιο, νερά. Την απαλλάσσει από τους βλαβερούς ρίπους του λιγνίτη.
Τρίτον, οι νέες ρυθμίσεις εισάγουν σύγχρονη οπτική για προστασία ελληνικής φύσης.
Θέλουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της χώρας με πράσινο πρόσημο
«Πήρε το μάτι μου και την αφίσα της συγκέντρωσης. Κατήγγειλε και πάλι οικολογικό πραξικόπημα, νέες υποτίθεται μνημονιακές ρυθμίσεις. Δεν μπορώ να απαντήσω σε φθαρμένα συνθήματα. Σε αυτά έχει απαντήσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Όχι άλλο κάρβουνο κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζοντας την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο προωθεί την πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, σημειώνοντας «δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα», και τόνισε:
«Βιαζόμαστε να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική για να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό ταμείο μετάβασης. Η απεξάρτηση από ρυπογόνο λιγνίτη θα γίνει θεμέλιο για νέα ζωή. Θέλουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της χώρας με πράσινο πρόσημο».
Επισήμανε επίσης «εμείς είμαστε η κυβέρνηση που τελικά επέβαλλε κατεδάφιση δύο ορόφων στο ξενοδοχείο κοντά στην Ακρόπολη όταν άλλοι έμεναν για χρόνια απλοί παρατηρητές».
«Η ανάπτυξη τρέχει και το περιβάλλον δεν μπορεί να μας περιμένει. Πρέπει να είναι βιώσιμο και όχι αναλώσιμο».
Συνεχής επιλογή, η μετατροπή της πράσινης οικονομίας σε ατμομηχανή ανάπτυξης
«Η μετατροπή της πράσινης οικονομίας σε ατμομηχανή ανάπτυξης αποτελεί συνεπή και συνεχή επιλογή μου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε πως όπως η πανδημία του κορονοϊού έτσι και περιβαλλοντική κρίση είναι παγκόσμια. «Και οι δύο κρίσεις δεν αναγνωρίζουν σύνορα, χώρες, κοινωνικές τάξεις. Αμφότερες μας προτρέπουν σε παγκόσμια συνεργασία και σε νέα αντίληψη για την ίδια τη ζωή. Και η κρίση του κορονοϊού και η κρίση της κλιματικής αλλαγής μας καλούν να σκεφτούμε και να δράσουμε αλλιώς» εξήγησε.
Τόνισε ότι επείγει η Ελλάδα να είναι παρούσα με ελκυστικό και δυναμικό πρόσωπο για τις επενδύσεις και κάλεσε να αξιοποιήσουν όλοι θετικά τα διδάγματα της πρόσφατης εμπειρίας, σημειώνοντας πως αν κάτι απέδειξε αυτή η κρίση του κορονοϊού είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε συμπεριφορές όταν πρόκειται για το γενικό καλό.
«Κλείνω με την πεποίθηση ότι οι πιο δύσκολες στιγμές βρίσκονται πίσω μας.
Ένα σημαντικό βήμα για επόμενη ημέρα αποτελεί το σημερινό νομοσχέδιο. Σας καλώ να το ψηφίσετε με την αισιοδοξία που δανείζομαι από ένα παλιό σύνθημα της ανανεωτικής Αριστεράς, την ουσία του οποίου φοβάμαι μόνο η δική μας παράταξη μπορεί να κάνει πράξη. Ναι, ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός.»
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ