24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΗ Ελλάδα αναμένει αύξηση 7,5% σε προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων

Η Ελλάδα αναμένει αύξηση 7,5% σε προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων

Το Posidonia Sea Tourism Forum 2019 είναι έτοιμο να υποδεχθεί ηγετικά στελέχη της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας και yachting για δύο ημέρες συζητήσεων και προβληματισμού, σχετικά με τους παράγοντες ανάπτυξης και τις τάσεις που διαμορφώνουν σήμερα το μέλλον του κλάδου στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Το κύμα των πρόσφατων εξελίξεων που ευνοούν την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης των συνολικά 11 διασκέψεων και σεμιναρίων που έχουν προγραμματιστεί για τη διάρκεια του διήμερου Φόρουμ. Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η επανένταξη των τουρκικών λιμανιών στα δρομολόγια των μεγάλων εταιριών κρουαζιέρας και η αύξηση της συνολικής διαθεσιμότητας κλινών στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η επιστροφή της Disney Cruise Line. Πρόκειται για ορισμένους από τους παράγοντες που ωθούν την ανάπτυξη στην περιοχή, όπως υποδεικνύεται από την αναμενόμενη αύξηση 7,5% των προσεγγίσεων σε ελληνικά λιμάνια τη φετινή σεζόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων & Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ).
«Ολο αυτό το διάστημα, το υπουργείο Ναυτιλίας έχει επιλύσει προβλήματα στον κλάδο της κρουαζιέρας και θέλουμε να χαράξουμε μία καλύτερη και βελτιωμένη στρατηγική, προκειμένου να προσελκύσουμε εταιρείες του κλάδου στη χώρας μας» τόνισε ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, κατά την συνέντευξη Τύπου.
Αφορμή για την συνέντευξη αποτέλεσε το 5ο Posidonia Sea Tourism Forum, που θα πραγματοποιηθεί 28-29 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Domotel Kastri, όπου θα συζητηθεί η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 συνέδρων και εκθετών από τουλάχιστον 20 χώρες του κόσμου.
Ο κ. Λαμπρίδης τόνισε ότι στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι να αυξηθούν τα οφέλη από την ανάπτυξη του κλάδου, για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ αναφέρθηκε στον νέο νόμο για τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα 10 λιμάνια που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, που όπως τόνισε, ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Σχετικά, ο κ. Λαμπρίδης σημείωσε ότι ο νέος νόμος για τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα λιμάνια ακολουθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο που εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε επενδυτές με συγκεκριμένη γνώση και εμπειρία να επενδύσουν. Ηδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα του γιώτινγκ και των μαρινών, πρόσθεσε.
Ο Γ.Γ. Λιμένων, στη διάρκεια της συνέντευξης, μετέφερε χαιρετισμό του υπουργού Ναυτιλίας, Φώτη Κουβέλη, στον οποίο τονίστηκε ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα που εξασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια για τους επισκέπτες της – συμπεριλαμβανομένων όσων την επισκέπτονται με κρουαζιερόπλοια – ενώ ταυτόχρονα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες λόγω των υποδομών της, που είναι από τις καλύτερες και ποιοτικότερες στην Ευρώπη».
Στο μήνυμά του, ο υπουργός προσέθεσε επίσης ότι «ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικά εξελισσόμενους κλάδους του τουρισμού στην Ελλάδα, συμβάλλοντας και αυτός με έναν ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο, στην ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας».
«Το 2018, o ελληνικός τουρισμός, κατέγραψε για ακόμα μια χρονιά νέο ρεκόρ στις ροές τουριστών και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, ξεπερνώντας τις 33 εκατ. αφίξεις και τα 16 δισ. ευρώ εισπράξεις» τόνισε από την πλευρά του ο Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας.
Ο κ. Τζιάλλας πρόσθεσε ότι ο τουρισμός αναπτύχθηκε το 2018 με ρυθμό 6,9%, τρεισήμισι φορές υψηλότερο από την ελληνική οικονομία και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ απέφερε 37,5 δισ. ευρώ συνολικά στην ελληνική οικονομία (άμεσα και έμμεσα). Τόνισε δε, ότι η αύξηση της τουριστικής ζήτησης και της επισκεψιμότητας, δημιουργεί νέες πηγές εσόδων, νέα επιχειρηματικότητα, και κυρίως νέες θέσεις εργασίας.
«Με 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, ο τουρισμός αποτελεί βασικό εργοδότη των Ελλήνων. Οδηγεί στην ανάπτυξη και άνθιση των τοπικών αγορών, σε επενδύσεις και νέα αναπτυξιακά έργα. Η επιτυχημένη στρατηγική μας στον τουρισμό έδωσε πνοή σε όλη την Ελλάδα και έχει αναγνωριστεί ως επιτυχημένο παράδειγμα και πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για άλλες χώρες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και άλλους διεθνείς φορείς» πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτέλεσε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια στοχεύει στη βελτίωση και ενίσχυση των υποδομών σε μαρίνες, στην κρουαζιέρα και στο home-porting.
«Οι γεωπολιτικές συνθήκες σε μερικούς προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου, μας έχουν προβληματίσει στο παρελθόν. Οι προβλέψεις μας όμως, είναι ότι η ηρεμία που επικρατεί τελευταίως και τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του κλάδου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θ. Κόντες.
Ο κ. Κόντες τόνισε ότι στόχος στη χώρα μας τώρα είναι η επέκταση της περιόδου κρουαζιέρας, που ήδη έχει αρχίσει, με σκοπό να φτάσει στο full year operation – πρόσθεσε ωστόσο, ότι γι’ αυτό χρειάζεται η βοήθεια λιμένων και κράτους, όχι μόνο για να βελτιωθούν οι υποδομές για ασφαλείς προσεγγίσεις αλλά και για να υπάρξει και μία ανταγωνιστική πολιτική σε κόστος και υπηρεσίες.
Η εκπρόσωπος κυβερνητικών και δημοσίων υποθέσεων της ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρας, CLIA Europe, Μαρία Δεληγιάννη, είπε ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας δεν έχει υπάρξει πιο δημοφιλής απ’ ότι είναι σήμερα, καθώς εκτιμάται ότι 30 εκατομμύρια τουρίστες θα ταξιδέψουν με κρουαζιερόπλοιο το 2019, το οποίο αποτελεί 5% αύξηση συγκριτικά με το 2018.
Πρόσθεσε ότι το 2018 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας που ταξίδεψαν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η όποια άγγιξε το 8,5%, με 746,000 επιβάτες, σηματοδοτώντας την απαρχή της επιστροφής της εμπιστοσύνης στην περιοχή.
Στο διήμερο φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Domotel Kastri, εκπρόσωποι από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας στον κόσμο (MSC Cruises, Carnival Group, Royal Caribbean Cruises, Holland America Group, Silversea Cruises, Disney Cruise Line, Fred Olsen Cruise Line και Celestyal Cruises) θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους και θα συναντηθούν με εκπροσώπους περιφερειακών λιμανιών και προορισμών.
Στη συνάντηση, θα συζητηθεί το κύμα των πρόσφατων εξελίξεων για την κρουαζιέρα στην ανατολική Μεσόγειο, και μερικά από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν, είναι η επιστροφή των τουρκικών λιμανιών στα δρομολόγια των μεγάλων εταιρειών και η διαθεσιμότητα κλινών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Εφοπλιστών και Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) φέτος στη χώρα μας αναμένεται αύξηση 7,5% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.
Επιπλέον, σεμινάριο διοργανώνουν οι Ελληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού (HEMEXPO), διευθυντές αγορών και τεχνικοί διευθυντές από τη Royal Caribbean Cruises και τη Silversea Cruises, όπου θα συζητήσουν διεξοδικά οι διαδικασίες προμηθειών του κλάδου, με τους Ελληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού που ενδιαφέρονται να προμηθεύσουν τη βιομηχανία κρουαζιέρας με τα προϊόντα τους.
Τη σημασία της ανάπτυξης της αγοράς κρουαζιέρας στην Ελλάδα θα αναλύσει η MSC Cruises, στο πλαίσιο των σεμιναρίων για ταξιδιωτικούς πράκτορες που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA).
Πάρης Τσιριγώτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ