22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ΕΚΤ θα συνεχίσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της

DECON 1

Η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στις τιμές του πετρελαίου


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της, παρά την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, όπως αναφέρει στο οικονομικό δελτίο της. Η κεντρική τράπεζα αποδίδει την αύξηση του πληθωρισμού κυρίως στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, ενώ σημειώνει ότι η αύξηση των τιμών των άλλων αγαθών και υπηρεσιών παραμένει αργή.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,8% τον Ιανουάριο, πολύ κοντά στον στόχο της ΕΚΤ (λίγο κάτω από το 2%), αλλά η κεντρική τράπεζα αποκρούει τις εκκλήσεις από τη Γερμανία να αρχίσει να επιβραδύνει την πολιτική της αναφορικά με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και τα αρνητικά επιτόκια. «Οπως αναμενόταν, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε πρόσφατα, κυρίως λόγω των αποτελεσμάτων βάσης των τιμών ενέργειας, αλλά κατά τα λοιπά οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν υποτονικές», σημειώνεται στο δελτίο.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει, αν οι μεταβολές του (γενικού) δείκτη τιμών καταναλωτή κρίνονται προσωρινές και χωρίς συνέπειες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές αναφορικά με τη σταθερότητα των τιμών». Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που έστειλε στις 18 Ιανουαρίου, η ΕΚΤ ανέφερε ότι η πολύ σημαντική νομισματική διευκόλυνση είναι αναγκαία για να επανέλθει ο πληθωρισμός κοντά στο 2% και να διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο έτος θα αυξήσει πάνω από 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας τον δείκτη τιμών καταναλωτή έως τον Φεβρουάριο, αλλά η σωρευτική αυτή επίδραση θα μειωθεί μετά σταδιακά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ