14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΗ ΕΕ απειλεί με λίστα αμερικανικών προϊόντων που θα επιβληθούν δασμοί

Η ΕΕ απειλεί με λίστα αμερικανικών προϊόντων που θα επιβληθούν δασμοί

Την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό γραφείο της εμπορικής αντιπροσωπείας (USTR) δημοσίευσε προκαταρκτική λίστα με ευρωπαϊκά προϊόντα που πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόσθετους δασμούς, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην Airbus.
Η ΕΕ από την πλευρά της δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει λίστα προϊόντων που ίσως επιβληθούν επιπλέον δασμοί για τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ προς την Boeing.
Η Κομισιόν δημοσίευσε τη λίστα με τα αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 20 δισ. δολαρίων, στα οποία η ΕΕ πιθανόν να επιβάλλουν δασμούς εξαιτίας της διαφωνίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σχετικά με τις επιδοτήσεις Boeing και Airbus.
«Η Κομισιόν ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για την προκαταρκτική λίστα προϊόντων από τις ΗΠΑ, στα οποία η ΕΕ ίσως εφαρμόσει αντίμετρα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμάχης με την Boeing στον ΠΟΕ. Η λίστα που δημοσιεύεται καλύπτει μία γκάμα προϊόντων, από αεροσκάφη έως χημικά και αγροτικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων καταψυγμένων ψαριών και από εσπεριδοειδή έως κέτσαπ), που αντιστοιχούν συνολικά σε περίπου 20 δισ. δολάρια αμερικανικών εξαγωγών στην ΕΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα προϊόντα από τις ΗΠΑ που πιθανόν θα βρεθούν στο στόχαστρο των νέων δασμών περιλαμβάνουν αεροπλάνα, ελικόπτερα, τρακτέρ, ψάρια, καπνός και κονσόλες video game.
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου.
Η κίνηση έρχεται μετά την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου στο Twitter στις 9 Απριλίου, ότι η κυβέρνησή του θα επέβαλε κυρώσεις ύψους 11 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα εξαιτίας των επιδοτήσεων στην Airbus.
Στη συνέχεια το Γραφείο της Αντιπροσωπείας Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR) έδωσε στη δημοσιότητα προκαταρκτική λίστα ευρωπαϊκών προϊόντων που θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί.
Σε απάντηση η Airbus δήλωσε ότι η πιο πρόσφατη έκθεση του ΠΟΕ δίνει την δυνατότητα στην Ενωση να εξετάσει «ακόμα μεγαλύτερα μέτρα» σε απάντηση.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ξεκίνησε το 2018, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την επιβολή υψηλότερων κυρώσεων στις εισαγωγές σε ατσάλι και αλουμίνιο. Η ΕΕ απάντησε με ανάλογους δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ