21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΗ ΕΒRD «προπονεί» ΜμΕ για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η ΕΒRD «προπονεί» ΜμΕ για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑΑ) και την άντληση κεφαλαίων φιλοδοξεί να «προπονήσει» μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις το νέο πρόγραμμα, με τίτλο «SME Pre-Listing Support Program», που ενεργοποιεί στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σε συνεργασία με το ΧΑΑ και με τη στήριξη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα, που εστιάζει στην παροχή εξειδικευμένων κι ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών προς ΜμΕ, που επιθυμούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, με έκδοση είτε μετοχών είτε εταιρικού ομολόγου, έχει προϋπολογισμό 450.000 ευρώ και διάρκεια 30 μηνών, ενώ αρχικά θα αφορά έξι επιχειρήσεις πανελλαδικά.
Κριτήρια ένταξης και χρονοδιάγραμμα
Οπως εξήγησε η επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς ΜμΕ της EBRD στην Ελλάδα, Δήμητρα Παπανδρέου, η κατάθεση αιτήσεων ξεκίνησε ήδη και θα διαρκέσει ως τις 15 Ιουλίου, ενώ γίνεται μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος Roots του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα είναι ελληνικές (έδρα ή ιδιοκτησία) επιχειρήσεις σχεδόν όλων των κλάδων (πλην παιγνίων, αλκοόλ, καπνού και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών), με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και ως 250 εργαζόμενους (κατ’ εξαίρεση έως 500), οικονομικά βιώσιμες και με αναπτυξιακή προοπτική. Η EBRD θα καλύψει το 85% του κόστους των συμβουλευτικών υπηρεσιών και οι ίδιες οι επιχειρήσεις το υπόλοιπο.
«Προς το παρόν σκεφτόμαστε μόνο έναν κύκλο του προγράμματος και οι επιχειρήσεις που θα υποστηριχθούν θα είναι έως έξι, γιατί οι υπηρεσίες που θα τους παρασχεθούν, διάρκειας 18 μηνών -30 η συνολική διάρκεια του προγράμματος- είναι εξαιρετικά στοχευμένες και εκτενείς. Στις επιχειρήσεις που θα υποστηριχθούν -η αξιολόγησή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2019- θα παρασχεθεί πληθώρα συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα επιχειρησιακά, διοικητικά κτλ.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα που δρα συμπληρωματικά στο Roots του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την υιοθέτηση πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, τον σχεδιασμό και εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου (business plan), τη βέλτιστη κεφαλαιακή διάρθρωση, την επικοινωνία επενδυτικών προτάσεων, τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διαχείρισης και της σύνταξης οικονομικών καταστάσεων καθώς και την ανάπτυξη στοχευμένων ενεργειών μάρκετινγκ για την ενίσχυση και προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
«Αν δούμε ότι υπάρχει περιθώριο, με βάση τον διατιθέμενο προϋπολογισμό του προγράμματος να υποστηρίξουμε περισσότερες από έξι θα το κάνουμε» σημείωσε η κα Παπανδρέου και γνωστοποίησε ότι όλες οι επιχειρήσεις που θα καταθέσουν αιτήσεις, ασχέτως του αν τελικώς θα επιλεγούν, θα συμμετάσχουν σε ανοιχτό workshop που θα πραγματοποιηθεί.
Το πρόγραμμα απευθύνεται ακόμη και σε νέες επιχειρήσεις, με πολύ μικρό διάστημα λειτουργίας, ενώ -μεταξύ άλλων- θα πρέπει να κατατεθούν από τους ενδιαφερόμενους οικονομικά στοιχεία για την τελευταία διετία ή από την ίδρυση της επιχείρησης και πιστοποιητικό εγγραφής σε εμπορικό μητρώο και ιδιοκτησίας.
Ηλ. Ξανθάκος: «Πολύτιμη εμπειρία για τις επιχειρήσεις και «τεστ» για το Χρηματιστήριο»
Στη διαδικασία αναζήτησης εναλλακτικών χρηματοδοτικών πόρων για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκ μέρους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του, Ηλίας Ξανθάκος. «Μέσα από αυτή την αναζήτηση συναντηθήκαμε με το ΧΑ και την ΕΒRD» εξήγησε και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο το υπουργείο «είδε ξανά» τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση ένα ειδικό ταμείο που είχε εγκριθεί το 1995 (σ.σ. πρόκειται για το Ταμείο Τεχνικής Συνεργασίας Ελλάδας – EBRD) και αδράνησε για πολλά χρόνια.
«Το 2015, όταν η Ελλάδα μέσα στην κρίση απέκτησε τη δυνατότητα να παίρνει κεφάλαια από ΕΒRD, σκεφτήκαμε να ξαναδούμε εκείνο το ταμείο, μήπως μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε κάπου. Δέχτηκε η ΕΒRD να αλλάξει ο χαρακτήρας του ταμείου και τα χρήματα αυτά να πέσουν στην ελληνική αγορά και σε συμβουλευτικές και άλλες υποστηρικτικές δράσεις προς τις ελληνικές επιχειρήσεις» σημείωσε και πρόσθεσε: «Κατά τη δική μας εκτίμηση, αυτό που ξεκινά είναι μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια, γιατί και οι μικρές επιχειρήσεις θα μάθουν πολλά περνώντας από τη διαδικασία αυτού του προγράμματος, αλλά και το ίδιο το Χρηματιστήριο θα διαπιστώσει αν υπάρχουν αδυναμίες στο σύστημα να υποδεχτεί τέτοιου μεγέθους επιχειρήσεις στους κόλπους του. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα και θα είναι η αρχή μιας νέας πορείας για αρκετές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».
Σ. Λαζαρίδης: «Οι τρεις παράμετροι στο DNA του επιχειρηματία που αναζητά πρόσβαση σε κεφάλαια»
Την «τεράστια ευκαιρία και εμπειρία» που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από αυτό το πρόγραμμα, σε μια περίοδο που η εξεύρεση εναλλακτικής χρηματοδότησης με μικρό κόστος για τις ΜμΕ είναι βασικό ζητούμενο σε όλη την Ευρώπη, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. και πρόεδρος του ΧΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης.
«Σε όλη την Ευρώπη ακούμε και συζητάμε τη μεγάλη πρόκληση να δημιουργηθούν οργανισμοί από τους οποίους οι επιχειρήσεις με μικρό κόστος θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια και είναι σημαντική τάση σε όλα τα χρηματιστήρια να διαμορφώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα» σημείωσε.
Οπως είπε, όταν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναζητούν πρόσβαση σε κεφάλαια, επί τάπητος τίθενται τρεις παράμετροι: η πρώτη είναι το πώς αντιλαμβάνεται η κάθε επιχείρηση την αποτίμησή της. «Στις περισσότερες περιπτώσεις είτε ανεβάζει τις εκτιμήσεις (για την αποτίμησή της) ή φοβάται μήπως τις κατεβάσει κι η σωστή αποτίμηση δεν είναι προϊόν ούτε μαγείας ούτε αλχημείας αλλά ουσιαστικής ανάλυσης και προσγείωσης στην πραγματική κατάσταση» σημείωσε.
Η δεύτερη παράμετρος είναι «το πώς επικοινωνεί η κάθε επιχείρηση την αξία και προοπτικές της» και η τρίτη η υγιής κεφαλαιακή διάρθρωση, δηλαδή ο υγιής λόγος μεταξύ κεφαλαίων και δανείων. «Αυτά είναι βασικά κομμάτια του DNA, όταν θέλει να γίνει κάποιος επιχειρηματίας. Το σημαντικότερο κομμάτι για όλη την Ευρώπη είναι να μπουν κανόνες απλής κατανόησης αυτών των τριών πραγμάτων. Υπό αυτή την έννοια το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να δώσει τεράστιες ευκαιρίες και ώθηση στην ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» κατέληξε ο κ. Λαζαρίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ