16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Σκοπίων με αγωγό φυσικού αερίου στην ατζέντα των...

Η διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Σκοπίων με αγωγό φυσικού αερίου στην ατζέντα των συζητήσεων με τη Β. Μακεδονία

Καθοριστικά για τον ενεργειακό τομέα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας θα είναι τα τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα προωθηθούν μέσα από τις επαφές που θα έχει στα Σκόπια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει στην ελληνική κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
«Η ατζέντα είναι πολύ μεγάλη», δήλωσε ο κ. Σταθάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», διευκρινίζοντας πως σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «υπάρχουν τρία πολύ μεγάλα ενεργειακά έργα» και συγκεκριμένα «η ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα ενοποιήσει μελλοντικά τις αγορές ενέργειας, η κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου, που θα συμπληρώσει το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, το οποίο αναπτύσσεται στα Βαλκάνια και θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια σε Ελλάδα – Βουλγαρία, Βουλγαρία – Σερβία κ.ο.κ. -άρα η διασύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τα Σκόπια θα δώσει νέα μεγάλη ώθηση στη λειτουργία του φυσικού αερίου στην περιοχή- και φυσικά η επαναλειτουργία του υπάρχοντος αγωγού πετρελαίου, από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια, επιλύοντας παλιά προβλήματα, που υπήρχαν στην παλιά σύμβαση με ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης».
Αναφορικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τα εμπορικά σήματα, ο υπουργός επισήμανε: «Εχουμε δύο ισχυρά χαρτιά, πρώτον την κατοχύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλων των προϊόντων προέλευσης και δεύτερον την αποσαφηνισμένη πλέον -κερδισμένη από τη συμφωνία- εμπορική διάσταση, που λέει ότι τα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να έχουν διακριτό σήμα ότι είναι προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας, άρα δεν θίγει καθόλου, ίσα-ίσα που κατοχυρώνει τα παραδοσιακά μακεδονικά σήματα της Ελλάδας».
Σχολιάζοντας την κριτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Σταθάκης ανέφερε: «Η καλλιέργεια καταστροφολογικών και φοβικών συνδρόμων δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η συμφωνία δικαιώνει τις πάγιες διπλωματικές θέσεις της χώρας: Συνθέτη ονομασία, απαλλαγή του αρχαίου ελληνικού κόσμου από οποιαδήποτε συσχέτιση με τη Βόρεια Μακεδονία και αλλαγή του Συντάγματος, για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι υπάρχουν μειονότητες εκτός συνόρων της, άρα, αλυτρωτισμός. Και τα τρία ικανοποιήθηκαν -αυτά ήταν τα πάγια αιτήματα της ελληνικής διπλωματίας- και δεύτερον η διεθνής κοινότητα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με αυτή τη συμφωνία. Συνεπώς για μία σημαντική επιτυχία, που παγιώνει τις διπλωματικές μας θέσεις και ταυτόχρονα έχει τόσο μεγάλη αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα, νομίζω ότι είναι παράδοξο η ΝΔ να επιμένει σε μία παράταση ενός προβλήματος χωρίς κανένα περιεχόμενο. Νομίζω ότι τα οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά οφέλη θα είναι τεράστια και θα φανούν και πολύ σύντομα».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ