24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Γερμανια απορρίπτει πρόταση για χρηματοδότηση ευρωπαϊκού ταμείου αμυντικών ερευνών μέσω ομολόγων

Η Γερμανια απορρίπτει πρόταση για χρηματοδότηση ευρωπαϊκού ταμείου αμυντικών ερευνών μέσω ομολόγων

Η Γερμανία απέρριψε μια πρόταση της Γαλλίας και Ιταλίας να χρησιμοποιήσουν ομόλογα για να χρηματοδοτήσουν ένα νέο ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αμυντικές έρευνες με το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για βιώσιμο τρόπο χρηματοδότησης ευρωπαϊκών στρατιωτικών προγραμμάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt.
Το σχέδιο αυτό “παραβιάζει τις βασικές αρχές των σωστών πρακτικών προϋπολογισμών και επομένως δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών αμυντικών προσπαθειών”, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη επίσημο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, στη σημερινή της έκδοση.
Η Γερμανία επίσης ισχυρίστηκε στο έγγραφο ότι είναι απαράδεκτο να εμφανίζονται οι εθνικές συνεισφορές στο ταμείο ως εφάπαξ μέτρα ώστε να αποτελέσουν εξαιρέσεις από τις προϋποθέσεις για ευρωπαϊκή σταθερότητα και ανάπτυξη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ίδρυση του ταμείου τον Νοέμβριο ως πιθανή λύση που θα επιτρέψει σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μειώσουν τα έξοδά τους συνενώνοντας τις δυνάμεις τους για να αγοράσουν νέα ελικόπτερα και αεροπλάνα.
Η πρόταση της Επιτροπής που απορρίπτει η Γερμανία αλλά υποστηρίζει το Παρίσι και η Ρώμη επιτρέπει τη χρηματοδότηση του ταμείου μέσω έκδοσης ομολόγων σε αγορές κεφαλαίων με την εγγύηση των κεφαλαιαγορών ή των κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Βερολίνο προτίθεται να εμποδίσει οποιαδήποτε συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση.
Το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας παρέπεμψε σχετικές ερωτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για διευκρινίσεις.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ