24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Γαλλία χρειάζεται σαφές σχέδιο για να μειωθεί το ποσοστό της πυρηνικής...

Η Γαλλία χρειάζεται σαφές σχέδιο για να μειωθεί το ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα

Η Γαλλία πρέπει να καταρτίσει έναν σαφή οδικό χάρτη για την εκπλήρωση της δέσμευσής της να μειωθεί το ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας στο 50% του ενεργειακού μίγματος ως το 2025, δήλωσε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Νικολά Ιλό, σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Ouest-France.
Ενας νόμος του 2015 προβλέπει ότι η Γαλλία θα μειώσει μέσα σε οκτώ χρόνια το ποσοστό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια στο 50% από το 75% σήμερα και ότι θα συμπεριληφθεί στο ενεργειακό μίγμα μια πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.
Ο Ιλό δήλωσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο τη Δευτέρα ότι για να τηρηθεί αυτός ο στόχος, η Γαλλία ίσως χρειαστεί να αναστείλει τη λειτουργία των 17 από τους 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες της δημόσιας επιχείρησης ενέργειας, της EDF.
Η τοποθέτησή του όμως ήγειρε ερωτήματα, με παρατηρητές να διερωτώνται πώς η εξαρτημένη από την πυρηνική ενέργεια Γαλλία, μια χώρα που εξάγει ενέργεια στην Ευρώπη, μπορεί να κλείσει 17 αντιδραστήρες και παρ’ όλ’ αυτά να συνεχίσει να εγγυάται την επάρκεια της προσφοράς.
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θέλει να εκπληρωθεί ο στόχος για τη μείωση της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς ως το 2025.
«Πρέπει να καθορίσουμε ρεαλιστικά και εφικτά σενάρια, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα αγριέψει η κατάσταση», είπε ο Ιλό στην περιφερειακή εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον Νικολά Ιλό ελάχιστα έχουν γίνει αφότου εγκρίθηκε ο νόμος αυτός το 2015 και δεν υπάρχει σαφής στρατηγική για το πώς η Γαλλία θα επιτύχει τον στόχο του 50%.
«Θέλω να (μπορώ να) εφαρμόσω ένα σαφές σχέδιο, ειδικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», εξήγησε ο Ιλό. «Τα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια δεν μπορεί να κλείσουν χωρίς να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα των θέσεων εργασίας. Πρέπει να καταρτίσουμε σενάρια, να δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη», επέμεινε ο ίδιος.
Το σχέδιο για τη διακοπή της λειτουργίας πολλών αντιδραστήρων προκαλεί αντιδράσεις στη Γαλλία, καθώς συνδικάτα και κάποια πολιτικά κόμματα ερίζουν ότι θα πλήξει βαριά τον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας της χώρας.
Ο Ιλό τόνισε επίσης ότι η EDF πρέπει να επιταχύνει τις κινήσεις της στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα τον υπουργό η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη αυτών των μορφών ενέργειας προσφέροντας φορολογικά κίνητρα, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς και μειώνοντας τον χρόνο επίλυσης τυχόν αντιδικιών.
Εξάλλου, στην ίδια συνέντευξη, ο Ιλό εξέφρασε την «οργή» του για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αλλά ταυτόχρονα έκρινε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε ο ρεπουμπλικάνος να επιστρέψει «στο παιγνίδι», κάτι για το οποίο καταβάλλει προσπάθειες ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ