18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕυρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στη Μάλτα υπό τη σκιά του Τραμπ

Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στη Μάλτα υπό τη σκιά του Τραμπ

DECON 1

Οι 28 ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται αύριο (σ.σ. Παρασκευή) στη Μάλτα, με τη βούληση να προβάλουν ενότητα απέναντι στις κρίσεις που συγκλονίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα νέα πολιτικά δεδομένα στην Ουάσινγκτον, κατά την πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.
Κλονισμένοι από την προσφυγική κρίση και το Brexit , οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ήθελαν να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής ροής στη Μεσόγειο και στην προετοιμασία της 60ης επετείου από την υπογραφή της ιδρυτικής της Ενωσης Συνθήκης της Ρώμης.
Ομως, οι πολιτικές θέσεις που προβάλλει η νέα αμερικανική ηγεσία, που έχουν χαρακτηρισθεί «ανησυχητικές» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είναι βέβαιο ότι θα ρίξουν τη σκιά τους στις εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής.
Ο Ντόναλντ Τουσκ παραδέχθηκε στο αυστηρό μήνυμά του της Τρίτης ότι η αλλαγή φρουράς στην Ουάσινγκτον «θέτει σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Εκτός της αβεβαιότητας για τη διαμόρφωση των διατλαντικών σχέσεων, η στάση της απόλυτης αυτοπεποίθησης της Κίνας, η επιθετική πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι συρράξεις, η τρομοκρατία, η αναρχία στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική και ο ρόλος του εξτρεμιστικού Ισλάμ συνιστούν προβλήματα επαρκή για να καταστήσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης «απολύτως απρόβλεπτο», προειδοποιούσε στο μήνυμά του ο Ντόναλντ Τουσκ.
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις νέες διεθνείς ισορροπίες θα πρέπει να είναι αποφασιστική και έντονη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στο μενού των συνομιλιών της Βαλέτας, το θέμα των προσφύγων και μεταναστών μετά το διάταγμα του Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ όλων των προσφύγων, αλλά και πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.
«Συνομίλησα με πολλούς από τους ευρωπαίους ομολόγους μου και συμμεριζόμαστε την ίδια άποψη: δεν εγκρίνουμε το διάταγμα αυτό που αφορά επίσης ευρωπαίους πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ