20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕυρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Ας περπατήσουμε μαζί

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Ας περπατήσουμε μαζί

Με αφορά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας για το περπάτημα, το ποδήλατο, τη δημόσια συγκοινωνία, τα κοινής χρήσης οχήματα και τη συλλογική μετακίνηση, από τις 16-22 Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, προσκαλεί τους Δήμους να διοργανώσουν δράσεις και να λάβουν μόνιμα ή προσωρινά μέτρα, σε συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες της πόλης τους.
Με βασικό σύνθημα «Ας περπατήσουμε όλοι μαζί», οι Δήμοι καλούνται να υλοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που θα δώσουν την ευκαιρία να συζητηθούν οι τρόποι περιορισμού της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου και θα αναδείξουν τα γενικότερα οφέλη της βιώσιμης πόλης.
Η εβδομάδα κορυφώνεται με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», κατά την οποία τμήματα κεντρικών δρόμων κλείνουν σε αυτοκίνητα και μηχανοκίνητα δίκυκλα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο σε πεζούς, ποδηλάτες, οχήματα κοινής χρήσης, μικροκινητικότητας (π.χ. skateboards, πατίνια, rollers κ.α.) και δημόσια συγκοινωνία. Δίνεται έτσι η ευκαιρία να δοκιμαστούν σχεδιασμοί ώστε αύριο να εφαρμοστούν σε μόνιμη βάση.


Ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης ανέφερε: «Το ΥΠΕΝ χρηματοδοτεί και παρέχει τεχνικές συμβουλές στις πόλεις που εκπονούν «Σχέδια (Στρατηγικές) Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας», ενώ παράλληλα αναπτύσσει πολιτικές για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, τη βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες και την αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος. Το ΥΠΕΝ θα είναι αρωγός και υποστηρικτής κάθε προσπάθειας ενίσχυσης των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης ακολουθώντας τα πολλά καλά παραδείγματα από πόλεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
Τέλος, το ΥΠΕΝ καλεί τους πολίτες να «δουν» διαφορετικά τις πόλεις και τα χωριά τους και να μετακινούνται σε συνθήκες ήπιας συνύπαρξης και προσοχής προς όλους στο δρόμο, με χαμηλές ταχύτητες για λιγότερους ρύπους και λιγότερα ατυχήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ