16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΕτος σταθεροποίησης το 2016 για τον όμιλο ΟΤΕ

Ετος σταθεροποίησης το 2016 για τον όμιλο ΟΤΕ

ECON 9A

Προτεινόμενο μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή

Σταθερά έσοδα μετά από 9 χρόνια συρρίκνωσης και ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές παρά την αύξηση των επενδύσεων, ανακοίνωσε ο Ομιλος ΟΤΕ για το 2016.
Οπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα έτους της εταιρείας, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. Πέμπτη), «τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE ανήλθαν σε 3.908,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα οριακά κατά 0,1% έπειτα από εννέα συνεχόμενα έτη πτώσης, κυρίως χάρη στις συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα. Η κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε σε 1.320,9 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,6%. Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου ανήλθαν σε 458,6 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 9,6% σε σύγκριση με το 2015. Αυτό αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες κατά 10% επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών και νέας γενιάς, και σε περιεχόμενο τηλεόρασης, οι οποίες ανήλθαν σε 627 εκατ. ευρώ. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2016 ήταν 0,5 δισ. ευρώ ή 0,4 φορές η ετήσια προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA, μειωμένος κατά 37,9% σε σχέση με πέρυσι».
Σε συνέχεια των ανθεκτικών επιδόσεων του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή στην ετήσια γενική συνέλευση των μετοχών τον Ιούνιο του 2017, από 0,10 ευρώ ανά μετοχή πέρυσι.
Στην Ελλάδα, το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 1% και το περιθώριο κατά 30 μονάδες βάσης. Το περιθώριο της σταθερής ενισχύθηκε σε 42,3% και της κινητής σε 33,7%. Τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας κατέγραψαν αύξηση 2,1% σε ετήσιο επίπεδο. Οι συνδρομητές υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων VDSL ανήλθαν σε 219 χιλιάδες ή το 13,4% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών. Και οι υπηρεσίες τηλεόρασης παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη για ένα ακόμα τρίμηνο, με την COSMΟΤΕ TV να μετρά στο τέλος του έτους 503 χιλιάδες συνδρομητές, καταγράφοντας αύξηση 13% σε ετήσια βάση. Στην κινητή, τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 306,8 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 1,8%, γεγονός που αποδίδεται στο μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Το δ’ τρίμηνο του 2016, η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο COSMOTE ήταν διπλάσια σε σχέση με πέρσι, καθώς το 57% της πελατειακής βάσης είναι χρήστες smartphones.
Στη Ρουμανία, με τον έντονο ανταγωνισμό να συνεχίζεται, τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας σημείωσαν οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα, τα έσοδα στην κινητή διαμορφώθηκαν στα 457,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,2%. Στην Αλβανία, τα έσοδα σημείωσαν πτώση 6,7% το 2016, κυρίως λόγω της μείωσης των εσόδων από υπηρεσίες.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Με ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο, πετύχαμε, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, την αύξηση των εσόδων μας σε ετήσια βάση. Τα συνολικά έσοδα του έτους ενισχύθηκαν από τις συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις μας στην Ελλάδα, όπου οι επενδύσεις μας σε δίκτυα έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Είναι στρατηγική μας απόφαση να αυξήσουμε σημαντικά το επενδυτικό μας πλάνο για το 2017. Δημιουργούμε τα δίκτυα του μέλλοντος, καλύπτοντας τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Τα έσοδα της σταθερής Ελλάδας αυξήθηκαν περισσότερο από 2% στο έτος, χάρη στη συνεχιζόμενη ισχυρή απόδοση των ευρυζωνικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα του VDSL, και της COSMΟΤΕ TV, πετυχαίνοντας το καλύτερο περιθώριο EBITDA που είχαμε ποτέ στην σταθερή Ελλάδας. Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, με την τάση της πτώσης των εσόδων από υπηρεσίες να βελτιώνεται στο σύνολο του έτους και ένα ισχυρό περιθώριο EBITDA, είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες προκλήσεις. Στην αγορά της Ρουμανίας ο ανταγωνισμός παραμένει έντονος, αλλά αρχίζουμε να βλέπουμε σημάδια σταθεροποίησης».
Τέλος, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε «Σε επίπεδο Ομίλου, το EBITDA στο σύνολο του έτους ήταν ανθεκτικό, πετύχαμε τον αναθεωρημένο στόχο μας στις ελεύθερες Ταμειακές Ροές, και το καθαρό χρέος μας μειώθηκε περισσότερο από 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τονίζοντας την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει προτείνει να αυξηθεί το μέρισμα για το 2016 σε 0,16 ευρώ ανά μετοχή».

ECON 9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ