21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕριδες για το Αγιο Φως από ένα βιβλίο

Εριδες για το Αγιο Φως από ένα βιβλίο

Την αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έχει προκαλέσει βιβλίο του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου για την «κατάρριψη του μεγαλύτερου θρησκευτικού «μύθου»» με το Αγιο Φως, όπως λέει ο ίδιος, παραθέτοντας μαρτυρίες ιεραρχών.
Στο βιβλίο με τίτλο «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός» από τις εκδόσεις «Εκκρεμές», ο δημοσιογράφος παραθέτοντας μεταξύ άλλων μαρτυρίες, ισχυρίζεται ότι απαντά στο ερώτημα «πώς ανάβει το Αγιο Φως» με την «πρώτη απόλυτη τεκμηρίωση».
«Η κατάρριψη του μεγαλύτερου θρησκευτικού «μύθου». Η αλήθεια για το «θαύμα των θαυμάτων»», είναι οι φράσεις που χρησιμοποιούνται για την προβολή του βιβλίου, σε βίντεο που έχει αναρτήσει ο συγγραφέας στο Facebook.
Ο ίδιος έχει επίσης δημοσιεύσει σε βίντεο απόσπασμα συνομιλίας με τον εν ενεργεία σκευοφύλακα του Πανάγιου Τάφου, Αρχιεπίσκοπο Ισίδωρο, ο οποίος λέει ότι «το πώς ανάβει το Αγιο Φως και πώς καθαγιάζεται, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο καθαγιασμός είναι το θαύμα».
«Περνάμε μπροστά από το παρεκκλήσι των Αρμενίων, των Μυροφόρων, και στέκομαι μπροστά στην είσοδο του Παναγίου Τάφου και περιμένει εκείνη την ώρα ο δραγουμάνος να βγάλει το κερί που έχουν σφραγίσει το Κουβούκλιο», περιγράφει ο σκευοφύλακας.
Στο ερώτημα πόση ώρα μένει μέσα στον Πανάγιο Τάφο, απαντά «το πολύ ένα λεπτό».
Οταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά τι κάνει αφού αφήσει την κανδήλα, ο ίδιος εμφανίζεται διστακτικός. «Να το πούμε στην κάμερα;» ρωτά με τον δημοσιογράφο να απαντά καταφατικά. «Δεν ξέρω αν είναι σωστό τώρα. Η μαρτυρία», συνεχίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ισίδωρος.
Η συνέχεια της μαρτυρίας δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής σε βίντεο. Περιλαμβάνεται, ωστόσο, στο βιβλίο, με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 να παρουσιάζει το επίμαχο απόσπασμα κατόπιν άδειας που έλαβε από τον συγγραφέα:
««Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Ομως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο…».
Ηθελε να συνεχίσει, αλλά τον διέκοψα – τόση ήταν η ένταση που ένιωθα. «Πώς είναι δυνατόν; Πώς μπορεί και γίνεται αυτό; Ποιος το ανάβει;». Τη δυνατή φωνή μου τη διαδέχθηκε ένας σχεδόν ψίθυρος: «Εγώ το ανάβω…».
Τον διέκοψα πάλι με την πιο ανόητη ερώτηση που μπορεί να κάνει άνθρωπος. «Πώς; Με ποιον τρόπο;». Η απάντηση είχε έναν τόνο συντριβής: «Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;».
Λόγος γίνεται όμως και για «σπίρτα» σε άλλη μαρτυρία που παρουσιάζεται στο βιβλίο, σύμφωνα και πάλι με τον ΑΝΤ1. Προέρχεται από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Ασκάλωνος, Νικηφόρο, ο οποίος είχε διατελέσει σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου. Ο ίδιος φέρεται να περιγράφει συνάντηση που είχε στη διαδρομή με τον δραγουμάνο του Πατριαρχείου:
«Με ρώτησε: «Εχεις σπίρτα;”
Του λέω: «Τι να τα κάνω τα σπίρτα;»
Μου απαντά: «Και πώς θα ανάψεις το καντήλι;»
«Θα ανάψω το καντήλι;»
«Ναι», μου λέει, «βέβαια, μην είσαι χαζός, πάρε τα σπίρτα».
Μου έδωσε σπίρτα εκείνος και έτσι άναψα το καντήλι».
Η απάντηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
Απάντηση για όσα αναφέρει το βιβλίο, καθώς και για το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, έδωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με επιστολή εκ της αρχιγραμματείας.
Στην επιστολή του, το Πατριαρχείο κάνει λόγο για συνεντεύξεις που έγιναν «παράνομα, εν αγνοία των συνομιλητών» του δημοσιογράφου και «χωρίς τη συγκατάθεσή τους».
«Οι όποιες βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις ισχυρίζεται πως έχει στην διάθεσή του έλαβαν χώρα παρανόμως, εν αγνοία των συνομιλητών του, και χωρίς φυσικά την απαραίτητη συγκατάθεσή τους», σημειώνεται.
Το Πατριαρχείο κατηγορεί επίσης τον δημοσιογράφο για «δόλια συρραφή».
«Από όσα βίντεο είδαν το φως της δημοσιότητας είναι προφανής η δόλια συρραφή (μοντάζ), με σκοπό την εξαγωγή του «επιθυμητού» αποτελέσματος, ενέργεια η οποία εκτός από ηθικά κατακριτέα, είναι και ποινικώς ελεγκτέα».
«Ηδη έχει δρομολογηθεί προς την εταιρία google κάθε απαραίτητη νόμιμη ενέργεια για αφαίρεση των επίμαχων βίντεο από το διαδίκτυο ως προϊόντων παράνομης υποκλοπής, που περιέχουν παραπλανητικό και συκοφαντικό περιεχόμενο και δυσφημούν πρόσωπα και Αλήθειες της Πίστεώς μας. Σε κάθε περίπτωση ρητά επιφυλασσόμαστε παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός μας αναφορικά με τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες που εκ των πραγμάτων θα λάβουν χώρα», προστίθεται.
Παράλληλα, το Πατριαρχείο κατηγορεί τον συγγραφέα ότι στόχο έχει να σκανδαλίσει τους πιστούς και να αποκομίσει οικονομικό όφελος.
«Τα όσα αναγράφονται στο επίμαχο βιβλίο αποτελούν προϊόν φανταστικών ιστοριών επινόησης του συγγραφέα, με προφανή στόχο τον σκανδαλισμό των πιστών και την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από τις πωλήσεις του βιβλίου. Η επιλογή κυκλοφορίας του επίμαχου βιβλίου την δεδομένη χρονική συγκυρία, μεσούσης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαροκοστής και οδεύοντας η Εκκλησία μας προς το Αγιον Πάσχα αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τα βαθύτερα κίνητρα του συγγραφέα και του εκδοτικού οίκου», αναφέρεται στην επιστολή.
«Η επίσημη θέση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την τελετή του Αγίου Φωτός είναι εκείνη η οποία περιέχεται στο πρόγραμμα της τελετής του Αγίου Φωτός του Μεγάλου Σαββάτου εκάστου έτους, στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου, στις μελέτες των Αγιοταφιτών Πατέρων και δη του μακαριστού Αγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρά, στο περιοδικό «Νέα Σιών» και σε ό,τι συνάγεται εκ της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας», καταλήγει το Πατριαρχείο.
Από τη μεριά του, ο συγγραφέας Δημήτρης Αλικάκος, με ανάρτηση στο Facebook, απαντά στα όσα καταγγέλλει το Πατριαρχείο, τονίζοντας ότι οι συνεντεύξεις έγιναν «με σεβασμό στη δημοσιογραφική δεοντολογία», επικαλούμενος ότι στα πλάνα φαίνεται η κάμερα και το κασετόφωνο καθώς και ότι «ο Ισίδωρος ακούγεται να λέει: «Να τα πούμε μπροστά στην κάμερα;»».
Επιπλέον, αρνείται κατηγορηματικά ότι πρόκειται για «φανταστική ιστορία», επικαλούμενος τις μαρτυρίες που έχει συλλέξει από ιεράρχες και ζητά εξηγήσεις από το Πατριαρχείο.
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το Πατριαρχείο, που εξέδωσε την ανακοίνωση, θα μπορούσε να υπονοεί ότι όλοι αυτοί οι ιεράρχες, αυτά που δήλωσαν τα φαντάστηκαν», αναφέρει.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ